Az MTA az oltási regisztráció eltörlését, államilag támogatott antitestmérést javasol a kormánynak

Az MTA az oltási regisztráció eltörlését, államilag támogatott antitestmérést javasol a kormánynak

A Hvg.hu vette észre, hogy Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szakértők javaslatai alapján állított össze javaslatcsomagot az MTA honlapján nemcsak a lakosságnak, hanem a kormánynak is arról, hogyan készüljenek fel a negyedik hullámra.

Freund úgy véli, a legfontosabb, hogy aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást. Kiemelte, a világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került COVID-19-betegek csaknem 90%-a az oltatlanok közül kerül ki.

A harmadik oltás kapcsán közölte, azt egyelőre csak azoknak javasolja, akik szervezetében nem mutatható ki ellenanyag.

Szerinte ennek vizsgálata kiemelten fontos a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett állampolgárok esetében.

Az MTA elnöke állásfoglalásában azt írja, hogy fontosnak tartják a 12-18 éves korosztály oltását és egyetértenek az iskolákban elindított oltási kampánnyal. "Különös figyelmet kell fordítani azokra, akik krónikus betegségben szenvednek, fogyatékkal élők, valamint akiknek családtagjai immunhiányos vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek" - fogalmaz.

A kormány részére az alábbi javaslatokat tették:

  • a kötelező, az oltási hajlandóságot erősen csökkentő regisztráció eltörlését, az oltások széles körű beadási lehetőségének bővítését, az oltások ajánlásában és beadásában dolgozó orvosok lehetőség szerinti tehermentesítését;
  • a veszélyeztetettek és az idős korosztály antitestszint-mérésének lehetővé tételét állami támogatással;
  • az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését;
  • vizsgálatok végzését a vakcina visszautasítása okainak jobb megértése, valamint az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása céljából, majd ezek alapján megtervezett intézkedések végrehajtását;
  • a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi.

Freund Tamás állásfoglalásában közölte, a Magyar Tudományos Akadémia Magyarország miniszterelnökétől kapott felkérést egy poszt-COVID-stratégia, továbbá egy hosszú távú általános pandémiás terv kidolgozására, amire a kormány az MTA bázisköltségvetésében 2022-től jelentős forrást biztosít.

Végezetül arra is kitért, hogy az MTA bátorítja a tudományos közösséget, hogy a higgadt, kiegyensúlyozott, tényeken alapuló felvilágosítás eszközeivel lépjen fel a tudománytalan, oltásellenes álhírek terjesztőivel szemben.