Egy az egyben helyet cserél a Fudan a Diákvárossal, aminek a nagy részét meg is kapja

Egy az egyben helyet cserél a Fudan a Diákvárossal, aminek a nagy részét meg is kapja

Megjelent a Diákváros és a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslat is, melyekből kiderül, mely területek tartoznának a kínai egyetemhez és a Diákvároshoz - írja a Portfolio

A jelek szerint, pontosabban a Palkovics László miniszter nevével fémjelzett javaslat alapján a Fudan a Diákváros tervezett helyének jelentős részét megkapja az államtól. Egyebek mellett a Nagyvásártelep és környezetének megújítása mégis a Fudan Egyetemhez tartozó területek közé kerülne.

A törvény elfogadásához az Országgyűlésben kétharmados többség szükséges.

Kormányhatározat: azonnali stratégiai megállapodás a Fudan Egyetemmel

A kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatos magyarországi óriásberuházásról szerda este jelent meg új kormányhatározat - szúrta ki a hang.hu. A Magyar Közlönyben olvasható, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat így szól: A Kormány felhívja a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztost, hogy - szükség szerint az általa kijelölt személy útján - gondoskodjon a Magyarország Kormánya és a Fudan Egyetem [...]

Az Index rámutat, hogy Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere által szerdán közzétett térképkivonat, ami a beruházásról szóló törvényjavaslathoz készült, arra enged következtetni, hogy 

teljesen megcserélték a Fudan és a Diákváros területét,

noha korábban az innovációért és technológiáért felelős miniszter még azt nyilatkozta a lapnak, hogy a kínai egyetem kampusza „nem vesz el semennyit” a diákváros területéből.

Ugyanakkor Baranyi Krisztina a Facebook-posztjában közölte, hogy Palkovics egyeztetésre hívta jövő hétfőre a Fudan Egyetem ügyében. Ám láthatóan a polgármester aligha tűnik elégedettnek a törvényjavaslattal, aki elképesztőnek tartja, hogy "odadobták a Diákváros területét a Fudannak":

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, valamint Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi, budapesti népszavazást, azaz érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a beruházást, így arról nem lehet népszavazást kiírni.

A kormány elintézte, hogy ne lehessen népszavazást kiírni a kínai Fudan Egyetemről

A kormányzat azzal kerülné el, hogy megkérdezzék az emberek véleményét a kínai Fudan Egyetemről, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítják a kínai intézményt. Mint ismert, a mai kormányinfón újságírói kérdésre úgy reagált Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy "ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését".