Független Benzinkutak Szövetsége: A kormány ígérete álom maradt a kifizetések teljesítéséről

Független Benzinkutak Szövetsége: A kormány ígérete álom maradt a kifizetések teljesítéséről

Kijelentették, a következmény a hatósági áras termékek kifogyása, majd az egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozás lesz.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt a kisbenzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás kapcsán

- írta kedden megjelent közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FSZB) a tagságuk okt. 27-i gyűlésén megállapítottakat. Mint kifejtették:

Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagunk is van, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem.

"Sajnálattal kellett azt is megállapítanunk, hogy 2022. IV. negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról. Értékelve a kisbenzinkutak helyzetét, azt kell megállapítanunk, hogy a támogatás hiányában arról kell döntenünk, hogy a hatósági nagykeráron (480 Ft/liter) beszerezhető, és hatósági kiskeráron (480 Ft/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket (beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót is) milyen forrásból tudjuk fedezni. Sajnos ezt kizárólag úgy tudjuk megoldani, hogy napról napra kevesebb árut vásárolunk, és az így felszabaduló forgóeszközöket feléljük" - fűzték hozzá.

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által ránk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetünk be."

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd azt négyszer meg is változtatta.

Szeretnénk, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100 milliárd forintot

- húzták alá, hozzátéve, sajnálattal kell azt is megállapítaniuk, hogy az ünnepi hétvége elmúltával a helyzetük, elégtelen ellátásuk nem változik semmit.

Kérjük vásárlóink megértését és türelmét, de a képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező. Reméljük, a kormányzat illetékesei is megértik a helyzet komolyságát, és megértik, hogy az ellátás biztosítása tőlünk nem várható, nem rajtunk múlik

- zárul az FSZB közleménye.