A lengyel hatóságok ellehetetlenítették a Romantikus Erőszak varsói koncertjét

A függetenség napján léptek volna fel, de a szervezőket lecsukták. 

A koncertre Sziva Balázs frontember szombati közleménye szerint azért nem kerülhet sor, mert a 10 éves múlttal bíró rendezvény szervezőit a helyi hatóságok letartóztatták. Nem voltak egyedül,

a lengyel rendőrség tegnap este számos jobboldali, nemzeti szervezet vezetőjét és aktivistáját elhurcolta. 

Az agresszív fellépés mögött minden bizonnyal a Függetlenség Menete nevű, minden évben jelentős tömegeket utcára vivő megmozdulás körüli hangulatkeltés áll. Varsó ellenzéki polgármestere szerdán jelentette be, hogy a az Európai Parlament októberi, az uniós tagállamokat a "neofasiszta erőszak" megelőzésére felhívó határozata alapján nem idén nem engedélyezi a felvonulás megtartását. 

Betiltották a lengyel függetlenség menetét

A menetet a lengyel kormány fogja szervezni, és Andrzej Duda elnök védnökséget vállal felette - tudatta a szóvivő szerda este, az államfő és Mateusz Morawiecki kormányfő soron kívüli találkozóját követően.

A lengyel kormány erre válaszul állami megemlékezéssé nyilvánította a rendezvényt, amelyre "pártállástól függetlenül" mindenkit várnak. A jelek szerint e szívélyes meghívás alól kivételt jelentenek azok, akiket a hatóságok jó előre lekapcsoltak, hogy biztosan ne tudjanak részt venni a meneten. 

" A hazafiak ellehetetlenítését célzó tegnapi elhurcolások a kommunizmus sötét éveit idézik."

 - állapítja meg közleményében Sziva Balázs.