Ejnye! Biztonsági öv nélküli vezetésért kapott figyelmeztetést Fülöp herceg

Az idén 98 esztendős Fülöp edinburghi herceget a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte a baleset még csütörtök este, amikor Land Rover terepjárójával a helyi főútra próbált kihajtani, és eközben összeütközött egy Kia személyautóval.

A herceg maga vezette a Land Rovert, amely felborult. II. Erzsébet királynő férjét a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.

Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi egyik utasának, egy 45 éves nőnek eltört a csuklója, a Kiát vezető 28 éves nő a térdén szenvedett vágásos sérüléseket. A Kia személyautóban utazott egy kilenchónapos kisfiú is, ő azonban nem sérült meg.

Az agg herceg számára már másnap Sandringhambe szállítottak egy másik Land Rovert a királyi család garázsából, és Fülöp azonnal ismét a volán mögé ült.

A két legnagyobb brit bulvárlap, a Daily Mail és a The Sun azonban olyan fotókat közölt, amelyen egyértelműen látszik, hogy az uralkodó férje elfeledkezett a biztonsági övről.

A területileg illetékes Norfolk megyei rendőrség szóvivője szombat este - Fülöp nevének említése nélkül - közölte, hogy a rendőrök beszéltek "a gépjármű vezetőjével", akit "megfelelően megfogalmazott tanácsokkal" láttak el a biztonsági öv becsatolásának fontosságáról.

Fülöp hercegre a baleset miatt - ha megállapítják felelősségét - további rendőrségi intézkedések is várhatnak. Az ütközés után kiadott rendőrségi közlemény szerint ugyanis a baleset körülményeit a személyi sérüléssel járó közúti balesetekre vonatkozó szabályok alapján vizsgálják, és a hatóság "meghozza a vizsgálati eredménynek megfelelő intézkedést".

Fülöp szombaton kórházi kivizsgáláson esett át, és az orvosok megerősítették az előzetes szakvéleményt, amely szerint az edinburghi herceg nem sérült meg a balesetben.

A baleset után mindkét autó vezetőjét, így Fülöp herceget is alkoholtesztnek vetették alá, de a szonda mindkét esetben negatív eredményt mutatott.

A Buckingham-palota közleménye szerint Fülöp és a másik autó utasai kölcsönösen jókívánságaikat fejezték ki egymásnak.

A Kia megsérült utasa, Emma Fairweather azonban a Sunday Mirror című vasárnapi tömeglapnak nyilatkozva azt mondta, hogy nem kapott bocsánatkérő tartalmú üzenetet a hercegtől, csak egy rendőr hívta fel, aki szó szerint beolvasta a telefonba az udvar üzenetét, ez azonban még nyelvtanilag is nehezen volt értelmezhető, és semmiképpen sem ért fel jókívánsággal, sem bocsánatkéréssel.