Négy percig volt nyilvános az egyeztetés, aztán Fürjes Balázs már csak zárt körben volt hajlandó tárgyalni

Négy percig volt nyilvános az egyeztetés, aztán Fürjes Balázs már csak zárt körben volt hajlandó tárgyalni

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára sorra veszi az önkormányzatokat, hogy átbeszélje a járványhelyzet miatti fejlesztési ügyeket. A Telex tudósítása szerint azonban semmire sem jutottak a felek a megbeszélés során amikor Fürjes Balázs, a Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyt magába foglaló 15. kerület önkormányzatával tárgyalt.

Ráadásul a nyílt online megbeszélés is csak négy percig tartott, mivel Fürjes Balázs elutasította a XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla kérését, hogy a megbeszélés nyilvánosan bonyolódjon le.

Fürjes Balázs arra hivatkozott, hogy a nyilvános megbeszélés nem volt egyeztetve, és egyébként sem így tárgyalt a többi kerülettel. A polgármester azonban korábban jelezte, hogy kéri az államtitkár hozzájárulását a nyilvános közvetítéshez.

Mielőtt azonban a nyilvános rész véget ért volna, Fürjes elmondta a kormány álláspontját. Ez alapján "az adócsökkentések miatt van konzultációs feladat az önkormányzatokkal. A helyi iparűzési adót azonban nem tudjuk semmiképp sem elvonásként eredményezni, mert maga az adó az elvonás, az adó csökkentése az elvonás csökkentése"

- mondta Fürjes.

A kormány tehát nem ismeri el, hogy a kormány döntése alapján megfelezett iparűzési adó miatt az önkormányzatok bevételük jelentős részétől esnek el. Vagy ha igen, azt a „közös közteherviselés” számlájára kell írni, ugyanis „senkinek fel nem róható módon kapta oldalba Magyarországot a vírus”, amelynek a számlát sem lehet benyújtani, így az államtitkár szerint morális alapja sincs annak, hogy az önkormányzatok ezt tegyék. 

Eközben a kormány az autókra kirótt teljesítményadótól is megfosztotta az önkormányzatokat, nem lenullázva az adónemet, hanem állami hatáskörbe vonva azt.

Fürjes szerint az önkormányzatok fontos intézményei ugyan a magyar közigazgatásnak, de kormánynál prioritást élveznek a munkavállalók a vállalkozások és a családok.

A megbeszélés ezután zárt körben folytatódott, de így sem volt túl hosszú mivel  20 perc után véget is a tárgyalás Fürjes Balázs és a 15. kerület önkormányzata a között.