G20: még több globalizáció, meg szabad kereskedelem kell, és minden okés lesz

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport pénzügyi vezetői nem adtak ki záró dokumentumot, de Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter - mint a csoport soros elnökségét betöltő ország pénzügyminisztere - kijelentette: ő és kollégái egységesek amelletti elkötelezettségükben, hogy elősegítik a nagyobb növekedést ösztönző gazdasági kezdeményezéseket, ugyanis a nagyobb növekedés szükséges az országokon belüli jövedelemkülönbségek növekedése elleni küzdelemhez és a globális stabilitás megteremtéséhez. 

Schäuble kijelentette sajtóértekezletén:

"hiba a globalizáció elutasításaként értelmezni a brit népszavazást, amelynek eredményeképpen az ország kilép az Európai Unióból, "

vagy hogy az amerikai nép dühe vezetett Donald Trump megválasztásához, vagy hogy bejutott a német parlamentbe a CDU-CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt, miközben Angela Merkel német kancellár a korábbinál kisebb többséggel kerül ismét hatalomba. 

Hogy e jellenségek egyébként minek köszönhetőek, azt Európa fiskális bölcsétől sajnos nem tudhattuk meg. 

A G20-as megbeszélések bevezetésként szolgáltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűléséhez.
    
Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a világgazdasági növekedés egyre nagyobb lesz, és várhatóan hat év múlva eléri valaha mért rekordját. "Ez jó esélyt nyújt arra, hogy megszilárdítsuk a válságból való kilábalást, és javára fordítsuk azoknak is, akik eddig nem élvezték az előnyeit" - mondta a Valutaalap és az IMF közgyűlését megnyitó beszédében. Az országokon belüli jövedelemkülönbségek növekedése egyre nagyobb társadalmi feszültséghez és globalizációellenességhez vezet - figyelmeztetett.

A színfalak mögötti megbeszéléseken az Egyesült Államok ellentétbe került több fontos kérdésben a két nagy globális hitelező intézménnyel. A Trump-kormány például elutasítja a Világbank azon kérését, hogy több pénz szükséges hitelprogramjainak finanszírozásához. Jim Yong Kim, az intézmény elöke azonban figyelmeztetett: bővebb finanszírozás nélkül a bank arra kényszerülhet, hogy harmadával csökkentenie kell fő hitelprogramját.