Gál Kinga félelme: a Fidesz „leszalámizására” készülhet a Néppárt

Gál Kinga félelme: a Fidesz „leszalámizására” készülhet a Néppárt

A Szájer József lemondása után a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnökévé választott Gál Kinga az InfoRádiónak nyilatkozott azzal kapcsolatban, mit gondol arról, miszerint módosítanák a Európai Néppárt EP-frakciójának működési szabályzatát úgy, hogy egyetlen szavazással, a képviselők egyszerű többségével is ki lehessen zárni egy egész képviselőcsoportot.

Gál szerint elképzelhető, hogy a szabályzat megváltoztatását a Fidesz–KDNP miatt hoznák, s reméli, a módosítás nem fog végül átmenni, és „a józan ész győzedelmeskedik”, máskülönben azok, akik „másképp gondolkodnak” a frakcióban, más hangot ütnek meg bizonyos kérdésekben, könnyen – mint fogalmazott – "leszalámizhatók" lennének.

Szájer utódja úgy véli továbbá, az Európai Néppárt azért tudott mindig erős maradni, mert képes volt a vélemények széles palettáját ötvözni, ezért most attól tart, ha elkezd kizárni képviselőcsoportokat, nehéz lesz már azt megfogalmazni, hogy mitől is a legtöbb hangot magában foglaló társulás az európai pártcsaládok sorában.

Gál arra is kitért, szerinte korai kizárásról beszélni, mert a szabályzatról még semmilyen vitát nem folytattak.

Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná

Az Európai Néppárt egy munkacsoportot hozott létre, mely a Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi - tudta meg a Politico, amely az erre vonatkozó határozatot is közzétette. Az öt főből álló testület javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni - írja a hvg.hu.