Gátja-e a Jobbik néppártosodásának Novák Előd?

A Magyar Nemzetnek adott interjút Novák Előd, a Jobbik alelnöke, melyben több kényes kérdést is feszegettek. Gátja-e Novák a Jobbik néppártosodásának? Kilépnének-e az EU-ból? Kormányképes-e a Jobbik?

Novák Előd elmondta: ha úgy gondolná, hogy személye hiteltelenné teszi a Jobbik néppártosodási folyamatát, már visszavonult volna, ahogy 2006-ban is lemondott már párttisztségeiről egy belső vita miatt. Úgy látja azonban, hogy ő nem akadály, pusztán az értékek féltő őrzője, a néppárti Jobbiknak pedig az az erőssége, hogy különböző karaktereket tud integrálni, és megtalálni feladataikat.

Mint mondta, az "úgynevezett holokauszt" kifejezést azért használja, mert sok nemzetnek volt holokausztja, a zsidókét viszont mindenekfelett állóként kezelik. Az MSZP-seket pedig nem hajlandó szocialistáknak nevezni, mivel semmiféle szociális érzékenységgel nem rendelkeznek, inkább külföldi érdekeket kiszolgáló "szocionisták".

Novák arra is rávilágít, hogy sok szakpolitikusi megszólalása van, ám ezek nem igazán jelennek meg a médiában. Az EU-csatlakozáshoz való hozzáállásáról elmondta: míg a párt a szerződés újratárgyalását szorgalmazza, ő inkább a kilépést, de nem érzi úgy, hogy ezzel szembemenne a Jobbik irányvonalával, inkább az alapító nyilatkozatban foglaltak sarkosságához ragaszkodik: „elfogadhatatlan számunka az az uniós tagság, amely nemzeti függetlenségünk végzetes megcsonkításával jár!” Novák szerint a Jobbikban is vannak, akik még optimisták az EU jövőjét illetően, s adnának még egy esélyt a csatlakozási szerződés módosításával, szerinte azonban az unió nem fogja feladni globalizáló, gyarmatosító céljait. A Jobbik azt szeretné, hogy végül népszavazáson dőljön el a kérdés. Akkor azonban a pártunknak is le kell szögeznie, hogy a maradást vagy a kilépést javasolja-e a szavazóknak.

A politikus kormányképes erőnek tartja a Jobbikot, ám úgy látja, nem elég kormányképesnek lenni, annak is kell látszani, ezért lehet indokolt a néppártosodási folyamat. Ugyanakkor vigyázniuk kell, nem szabad a közvélemény-kutatásokhoz igazítani a Jobbik politikáját. "A népszerűség elvtelen hajszolása helyett a gyökeres változást jelentő programunk mellett kell kitartani" - fogalmazott.

A teljes interjú itt olvasható.