Megállapodtak az uniós gázársapkáról

Megállapodtak az uniós gázársapkáról

A Portfolió értesülése szerint a cseh soros elnökség illetékes minisztere jelentette be a Twitteren, hogy megszületett a tagállamok között az uniós gázársapkáról szóló megállapodás. Óriási viták árán, mintegy fél éves intenzív egyeztetés után, végül ma napon belül a harmadik szavazási nekifutásra jött össze az uniós piaci korrekciós mechanizmusról, hétköznapi nevén a gázársapkáról szóló döntés.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság eredetileg 275 euró/MWh-ra tervezett, a holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős termékére húzott ársapkájához képest a hétvégén már 188 eurós sapkáról folyt az egyeztetés, mígnem ma végül 180 eurós ársapkában állapodtak meg a tagállamok. Így tehát ha három egymást követő kereskedési napon 180 euró fölé menne a TTF legközelebbi határidős kontraktusának ára, akkor lehetne akvitálni az ársapkát, igaz vannak további feltételek.

Ahhoz, hogy ma végül összejöjjön a megállapodás, fontos előfeltétel volt, hogy végül a németek is engedtek az ügyben, és így meg is szavazták az ársapkát a Reuters tudósítása szerint. Igaz közben valószínűleg az ő nyomásukra úgy alakult ki a végső feltétel, hogy az ársapkát csak jövő február 15-től lehet aktiválni, ha előállnak az ahhoz szükséges piaci paraméterek (három egymást követő nap meghaladja ezt a szintet a kereskedés). Emellett az is fontos feltétel, hogy a déli tagállamok szorgalmazására az OTC-ügyletekre nem  kell alkalmazni az ársapkát.

Emellett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter mai bejelentése szerint ha az ársapka miatt módosítani kellene a magyar-orosz hosszú távú gázszerződést, akkor arról nem kell egyeztetni előtte az Európai Bizottsággal.