A gyermekesek jövő év elején visszakaphatják az idei SZJA jó részét, de még véletlenül sem lesz választási költségvetés, ááá, dehogy!

A gyermekesek jövő év elején visszakaphatják az idei SZJA jó részét, de még véletlenül sem lesz választási költségvetés, ááá, dehogy!

A szerda délutáni kormányülésen fognak dönteni arról, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor

a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig

– közölte Orbán Viktor a Világgazdaság által Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a HVG tudósítása szerint. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

Orbán ellentmond Matolcsynak, és nem csökkentik a hiánycélt 3 százalékra, az marad az eredeti 5,9 százalék. Mint a kormányfő fogalmazott, egy lépésben ekkora hiánycsökkentés „olyan megrázkódtatás lenne a magyar gazdaság és a háztartások számára, amit egyben nem bírnának ki”.

A miniszterelnök újfent emelte a tétet. Korábban azt mondta, annyi munkahelyet teremtenek, amennyit a válság elvitt. Most tromfolt:

kétszer annyi munkahelyet kell létrehozni, mint amennyit a válság elvett.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy több munkalehetőség lesz, mint ahány munkavállaló, „aztán vagy tudnak élni a lehetőséggel, vagy nem”.

A hitelmoratóriumról Orbán azt mondta, óvatos kivezetési forgatókönyvet kell megalkotni, idő kell ahhoz, hogy megállapodjanak a Bankszövetséggel és a jegybankkal.

A kormányfő újabb kormányzati hitelprogramot is ígért a vállalkozásoknak, szeptembertől pedig újraindítási lízingkonstrukció, valamint az EU-s forrásokhoz hozzájutásra szolgáló önerő-kiegészítési hitel indul el.

Orbán Viktor megcélozta a 200 ezer forintos minimálbért is, de azt mondta, az a cégeket terhelő adók csökkentésén keresztül érhető el.

Ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni

– mondta, nem sokkal a rendkívüli, választások előttre időzített SZJA-visszatérítésre vonatkozó ígérete után.

A miniszterelnök azt is közölte, Szijjártó Péter vezetésével a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs, míg Novák Katalin vezetésével a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs jön létre.