Gazdatüntetés: „Pénzt kérnének azért, hogy behajthassanak, hogy tüntethessenek”

Gazdatüntetés: „Pénzt kérnének azért, hogy behajthassanak, hogy tüntethessenek”

A Jobbik agrárpolitikusa szerint ezért jelent meg kevés traktor a mai tiltakozáson. Így telt a vasárnapi demonstráció. Képek és videók!

Valódi érdekvédelmet a magyar gazdáknak! Mezőgazdaság nélkül nincs jövő! A hamis méz megöl minket!

– többek mellett ilyen molinókkal tiltakoztak a magyar gazdák és méhészek, akik március 9-től 11-ig hirdettek demonstrációt Budapesten.

Már szombaton megjelentek néhányan, majd vasárnap 14 óra körül gyűltek össze, és az Index beszámolója szerint „valamivel a kezdés előtt mindössze 30 ember és egy traktor várakozott egy Népligethez közeli parkolóban”. Később viszont ennél többre duzzadt a résztvevők száma.

Eredetileg azt tervezték, hogy a traktorral együtt vonuljanak át a Parlamenthez, a jármű erre nem kapott engedélyt, így végül gyalogosan, illetve autóval jutottak el az Országházhoz. A portál szerint „a vonulást követően körülbelül 100 ember gyűlt össze az idősebb Antall József rakparton”. A helyszínen aztán a 150 ezres gyermekvédelmi tüntetésről is ismert kaszásbábu fogadta a tiltakozókat.

Nagy István agrárminiszter előző nap baloldali akciónak minősítette a demonstrációt. Az esemény főszervezője, Kernbaum Anita a lapnak ezt úgy kommentálta, szerinte

hihetetlen, hogy ilyen egyáltalán eszébe jutott. Ez egy alulról szerveződő kezdeményezés, semmi köze a baloldalhoz, én magam sem vagyok baloldali. Ez nem a politikáról, hanem egy szektor problémájáról szól.

A gazdálkodó Kernbaum kijelentette, a mai tüntetésre meghívta a MAGOSZ-t (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) is, de szerinte azért nincsenek itt, mert csak a saját érdekeiket képviselik.

A szintén felszólaló Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő kapcsán elmondta, „amiatt fogadtuk el egyedül a megkeresését, mert amióta képviselő, látjuk, hogy teszi a dolgát, járja a vidéket, beszélget gazdákkal. Ráadásul ő maga is méhész. De ettől még nem húzunk egyik párthoz sem”.

De miért nincs kint annyi traktor?

Bencze János köszönetet mondott a Kernbaum házaspárnak, hogy megszervezték a mai tüntetést, szerinte mégha egy lehetetlen feladatnak is vágtak neki.

A Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa kitért arra, hogy sokan felhozták, „miért nincsenek traktorok”, de a válasz egyszerű.

„Pénzt kérnének azért, hogy behajthassanak, hogy tüntethessenek. Milyen ország ez?”

– tette fel a költői kérdést.

Bencze emellett a főszervező somogyi gazda házaspárt Magyar Péterhez hasonlította, s ilyenformán úgy vélte, közös bennük, hogy „mertek lépni”.

Szarka Tamás a méhészek nevében arra figyelmeztetett, tavasszal nemcsak az ukrán méz, hanem a gabona importját is engedélyezni fogják, noha ezeknek a termékeknek a minősége silány. Úgy érzi, átverték őket. Fackelmann István tanyagazda arról beszélt, hogy fontos az élelmiszer-pazarlás megfékezése, és leszögezte, „a vízgazdálkodás pocsék, a termőföldek rossz állapotban vannak”.

A tüntetés végeztével Kernbaum Anita felhívta a gazdákat a platóra, majd rögzítette, hogy a küzdelmet folytatni szeretnék, „nincs hova menni, csak előre”.

Videós riportunk:

Ha élő közvetítésünket is megnézné, azt itt megteheti.

Mit kíván a magyar gazda? Ezek a követeléseik az Orbán-kormány felé:

1. Alulról szerveződő, valódi gazda-érdekképviselet.

2. Moratórium a végrehajtás alá került mezőgazdasági cégeknek.

3. A kötelező agrárgazdasági kamarai tagság azonnali eltörlése.

4. A magyar piac védelme az ukrán méztől.

5. Szigorú ellenőrzést és büntetést a mézhamisítóknak.

6. Mezőgazdaságunk vámokkal történő védelme.

7. Minden mezőgazdasági terményre fordított áfát.

8. A vontatmányok kötelező biztosításának megszüntetése.

9. A támogatási rendszer teljes reformja.

10. Stabil és kiszámítható jogi környezet.

11. A kataszter-összevonás és művelésiág-váltás ingyenessé tétele.

12. A Gazdakártya felhasználható keretének bővítése.

(Címlapkép és fotók: Gazdatüntetés Budapesten 2024. 03. 10-én - Béli Balázs/Alfahír)