Elemzők: történelmi mélypontra zuhanhat az orosz Gazprom idei gáztermelése

Elemzők: történelmi mélypontra zuhanhat az orosz Gazprom idei gáztermelése

Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése.

Az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői szerint Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt - adta hírül szerdán az MTI.

"Amennyiben folytatódik az export csökkenő tendenciája, ami a legvalószínűbbnek tűnik, akkor a Gazprom éves termelése a modern orosz történelemben először nem haladja meg az évi 400 milliárd köbmétert. A termelés dinamikáját ugyan érezhetően befolyásolhatja a téli időjárás, de egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 milliárd köbméteres szint elérése nagyon valószínűtlen, mivel a Gazprom a közelgő fűtési szezon előtt nagyrészt feltöltötte az orosz gáztározókat" 

- vélik az orosz intézetnél.

Az oroszországi átlagos napi gáztermelés havi visszaesésének több mint 90 százaléka a Gazpromra esett júliusban, a holding csupán 24 milliárd köbméter földgázt termelt, ami augusztusban 22 milliárd köbméterre eshet - véli az Energetikai Fejlesztési Központ. Ez részben azzal magyarázható, hogy az augusztus a kereslet szempontjából hagyományosan az év leggyengébb hónapja.

A Gazprom gáztermelése 13 százalékkal csökkent augusztus közepéig

A Gazprom az idén év elejétől augusztus 15-ig 274,8 milliárd köbméter földgázt termelt a nem végleges adatok szerint, ez 13,2 százalékkal (41,7 milliárd köbméterrel) kevesebb a tavalyi azonos időszakinál - közölte a társaság kedden. 

A Gazprom kedden azt közölte, hogy az első hét és fél hónap alatt 13,2 százalékkal, 274,8 milliárd köbméterre csökkentette a gáztermelést az előző év azonos időszakához képest. Április végén a Gazprom vezérhelyettese, Vitalij Markelov azt mondta, hogy a holding 494,4 milliárd köbméter gáztermeléssel számol az idén a tavalyi 514,8 milliárd köbméter után.