„Mr. Oroszország” is magyar állami kitüntetést kapott

„Mr. Oroszország” is magyar állami kitüntetést kapott

Megjelentek a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozatai arról, hogy - Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére - kik, milyen állami kitüntetéseket kaptak az augusztus 20-ai állami ünnepen.

A hosszú lista több neve már eddig is ismert volt, de azt a Telex szúrta ki, hogy a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Geert Wilders, a Holland Királyság Képviselőházának tagja, a Partij voor de Vrijheid elnöke. 

Geert Wilders korábban Orbán Viktort hősnek nevezte, de barátjának tekinti a mulatós zene „nehézfiúját” Bunyós Pityut is. Most a hivatalos tájékoztatás szerint Wilders Magyarország melletti következetes kiállása, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A kiváló orosz kapcsolatai miatt „Mr. Oroszországként” ismert üzletember cége tanácsaiért komoly pénzeket kapott az Orbán kormánytól.

Legutóbb mintegy 54 millió forintos napidíjért szerződtek vele, hogy segítse a Budapest Airport (BA) Zrt. visszavásárlását, de a szerződésben szereplő teljes összegre a háború miatt már nem számíthat.

Kiderült, hogy az állami pénzek után ugyanezt az állami kitüntetést kapta Klaus Mangold, a Mangold Consulting GmbH tulajdonosa, ügyvezetője, a DaimlerChrysler AG igazgatótanácsának egykori tagja is. Nála a magyar - német gazdasági kapcsolatok erősítése és fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét ismerték el.