Más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem: Csongrádban is magát adja a Fidesz

Más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem: Csongrádban is magát adja a Fidesz

A jó memóriával megáldott olvasóink emlékezhetnek arra, hogy 2018 őszén megfosztották képviselői mandátumától a jobbikos Kiss Attilát. A Csongrád megyei képviselőtől azért vette el a fideszes többség a mandátumot, mert a jobbikos politikus az Mcsipos.hu nevű portál kiadóját irányította.

Az összeférhetetlenségi döntésben a fideszes Gémes László is részt vett. Az Átlátszó viszont megtudta, bizony a döntés idején ő is médiaszolgáltatót, a Kurca TV üzemeltetőjét vezette. 

Gémes szerint ugyanakkor nincs összeférhetetlenség, a törvény szerint van. 

Mint ismert, Kiss Attilát a médiatörvény passzusa alapján fosztották meg a mandátumától: eszerint önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

A jobbikos képviselő elleni fideszes hajsza természetesen nem véletlen. Az országgyűlési választáson Lázár Jánossal szemben a legesélyesebb jelölt Kiss Attila volt, így természetesen neki is bőven kijutott a támadásokból.

Idén januárban azonban a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Közgyűlés fideszes többsége által hozott határozatot,

„Az indoklásból kiderül, hogy a fideszes képviselők által meghozott határozat törvénysértő volt, ebből is látszik, hogy az állampárt bármire képes azok ellen, akik nem tagozódnak be a NER-be”

- mondta akkor lapunknak Zeitler Ádám, a Jobbik Csongrád megyei regionális igazgatója.

Az Átlátszó egy olvasójától megtudta, hogy a megyei közgyűlésben Szegvár fideszes polgármestere is érintett lehet, mint médiaszolgáltató cég vezetője. Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt a kizárásról történt szavazás idején.

A tévé Szegvár és környékén érhető el, van agrár- és katonai műsoruk, és több mint 3,5 percben számoltak be Gémes szentesi polgármester jelöltségéről is. Elsősorban kormánypárti politikusok szerepelnek a riportokban, kritikus hang ilyenkor nincs - írja az oknyomozó portál.

Erről egyébként bárki meggyőződhet, elég csak a Kurca TV Facebook oldalát meglátogatni.

Az üzemeltető egyesület alapszabályát 2014-ben Gémes László elnökként írta alá. Vagyis Gémes pontosan ugyanabban a pozícióban volt, mint a 2018-ban általa is méltatlannak talált jobbikos képviselő.

De a fideszes polgármester szerint nála nincs szó összeférhetetlenségről. Az Átlátszó kérdésére azt írta, esetében a szerkesztői felelősség nem áll fenn a Kurca Televízió tartalmának megválasztásában, összeállításában, illetve nem gyakorol tényleges ellenőrzést sem a médium felett.

Gémes azt is mondta, hogy 2019. március 9. óta nem elnöke a Kurca-völgye Egyesületnek. Ugyanakkor a birosag.hu civil szervezetek névjegyzéke szerint még Gémes az elnök, és a bíróság szerint “folyamatban lévő eljárás nincs bejegyezve”.

Az Átlászó által megkérdezett jogász szerint sántít a képviselő magyarázata. Mint azt levezette, a Kurca TV egyesülete médiaszolgáltató, az NMHH listájában szerepel. A a médiaszolgáltató média-tartalomszolgáltató (annak egyik szűkebb kategóriája), a törvény szerint pedig ugye – ami miatt a jobbikos Kiss Attilát kizárták – önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató ügyvezetésének tagja. Az egyesület ügyvezetése az elnökség, az egyesület elnöke Gémes László, ami, levezetve, összeférhetetlen.

A polgármester egyébként nagy kópé, idén májusban nyugdíjasokat vitt a határzárhoz retteg gyönyörködni:

Tudatos agymosás: kirándulást szerveztek nyugdíjasoknak a határzárhoz

Az idősebb emberek kihasználása bevett gyakorlat úgy a piti bűnözők, mint az elvtelenebb piaci szféra vagy a politika körében: az ismertebb nevén „öregezésnek" hívott rablások, lopások és megtévesztések, a máig sokmilliárdos üzletet jelentő, trükkös termékbemutatózások éppúgy komoly haszonnal kecsegtetnek, mint a legbefolyásolhatóbbnak tartott nyugdíjastársadalom tudatos riogatása a migránsokkal, hiszen így a megrettent állampolgárok az állami védelem reményében a kormány pozícióját kezdik erősíteni, ami érthető módon a Fidesz további hatalmát jelenti.

A portál kereste a Csongrád Megyei Önkormányzatot is. Kakas Béla elnök azt írta a portálnak, Gémes László 2014-ben nyilatkozott az összeférhetetlenségről, annak valóságtartalmát az önkormányzat nem vizsgálja. Gémessel kapcsolatban eddig senki sem emelt panaszt, az egyesületről és a Kurca TV-ról pedig nincs információjuk.