Gergényi brigádja csupán azért ússza meg, mert az ítélet kilenc évet késett

Ha jól számolunk, akkor kormányon immáron öt esztendeje a Fidesz van.

A bíróság az ítélethozatalakor az enyhe ítéletet az idő múlásával indokolta, az ítélőmester azonban kimondta a lényeget is:

„A politikai akarat sem volt meg arra, hogy ezeket az eljárásokat felgyorsítsák illetve a felelősségre vonásuk megkezdődjenek. Így fordulhatott elő, hogy kilenc év telt el az elkövetés óta”

A bíró hangsúlyozta:

kilenc év telt el az elkövetés óta. Több mint kilenc év. Nos, ez pedig ilyen körülmények között rendkívüli nyomatékkal bíró körülmény, és ez a bíróság álláspontja szerint indokolttá teszi azt, hogy büntetés kiszabására ne kerüljön sor”

Még az elszámoltatási ügyekben lagymatag Fidesz-frakció is közleményben jelezte, hogy "Ennél még az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak a koncepciós eljárások során". A rendőri vezetők politikai megrendelésre és politikai céllal cselekedtek, szakmailag hibás és aránytalan döntéseket hoztak, Gyurcsány Ferenc később hálából elő is léptette, ki is tüntette őket" - húzta alá a kormánypárt. A bíró emlékeztet arra, hogy már 2007-ben volt olyan javaslat, hogy katonai eljárásban vizsgálják a TV-ostrom éjszakán és az október 23-ai megemlékezésen elkövetett rendőri mulasztásokat és túlkapásokat, de akkor az akkori kormánypárt prominens képviselője, hogy-hogy nem „megfúrta” ezeket.

Így maradt minden a régiben.

Hiába tapasztaljuk döbbenten azt hogyan örömködött Gyurcsány az ítélet után, hiába látjuk a hihetetlen provokációt, hogy a gyurcsányista Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa mai is megköszönte a 2006-os megmozdulásokat elfojtó rendőröknek azt, amit tettek, akkor is rögzíteni kell a Fidesz számára a szomorú igazságot:

Ha jól számolunk, akkor kormányon immáron öt esztendeje a Fidesz van.

Jelen cikk írója szakértőkkel egyeztetett és megállapította: amennyiben kicsit is rosszindulatúak vagyunk, akkor mondhatjuk azt is: több idő telt az elkövetések óta az Orbán-kormány alatt, mint a Gyurcsány-rezsim idején. Mondhatjuk azt is, hogy milyen szerencse, hogy ítélet még nem jogerős, de ez nem feltétlenül jó jel, hiszen Gergényinek volt pofája ahhoz is, hogy a legenyhébb ítéletet is sokkalja, ezért felebezett.

Mint ahogy Bazsó kolléga megírta ez az ítélet egy üzenet:

"a mindenkori államért nemcsak, hogy mindent meg kell tenned az egyenruhában, hanem - és ami a fő - mindent meg is tehetsz."

Nagy László kilenc éve esett a rendőri túlkapások áldozatául, de most sem lát a fél szemére. Sérülése maradandó, úgy látszik a szemkilövetés bűntette pedig mulandó, ő így kommentálta az ítéletet a Blikknek:

„Érthetetlen, hogy ennyivel megúszta mindenki, aki részese volt annak a szörnyű eseménynek. Soha nem derül már ki az sem, valójában ki adta le azt a lövést” 

Egyik tüntetőtársa Cs. Attila azóta öngyilkos lett, ugyanis nem enyhe depresszióban szenvedett az eset óta.