Gyöngyösi Márton: Orbánék a multikat védik a globális minimumadó ellenzésével

Gyöngyösi Márton: Orbánék a multikat védik a globális minimumadó ellenzésével

Orbán vétózgatásának az égvilágon semmi értelme sincs – írta szerdai Facebook-posztjában Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke szerint a globális minimumadó bevezetését 140 ország, tehát a világ nagy része támogatja, és a javaslat véget vetne az adóparadicsomoknak azzal, hogy a multiknak egységesen 15 százalékos nyereségadót kellene fizetniük a világon szinte mindenütt.

Gyöngyösi úgy véli, azért értelmetlen Orbán Viktor azon tiltakozása, miszerint a multik adókulcsának felemelése a jelenlegi 9 százalékról 15 százalékra a magyar versenyelőnyt csorbítaná, mert máshol is 15 százalék lenne az adó.

Érvelése szerint a kormány álláspontja mintegy 130 milliárd forint bevételveszteséget jelent a magyar költségvetés számára

„akkor amikor ennek az összegnek a töredékéből biztosítani lehetne a tanárok méltányos fizetését”.

Rámutatott továbbá arra is, hogy álláspontja szerint a kormány tovább nehezíti a megállapodás létrehozását az EU-val az újjáépítési alap és az EU-s támogatások folyósításáról.

„Milyen titkos háttérmegállapodások kényszerítik az Orbán-kormányt erre az ostobaságra?”

- tette fel a kérdést a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi közölte: a Jobbik nemzeti-konzervatív pártként a magyar emberek jólétét tartja a legfontosabbnak, jólét viszont nem abból lesz, ha

a vállalatokat az olcsó munkaerővel, és az alacsony adókkal csábítjuk ide, mint valami harmadik világbeli ország.

Az ellenzéki párt ehelyett minőségi munkahelyeket és kiszámítható, biztos megélhetést követel az embereknek - tisztázta az EP-képviselő pártelnök.