Globális pánik a tőzsdéken

A forint is vad táncba kezdett. Sajnos inkább a talaj felé: 316-on is állt már délelőtt a fizetőeszközünk.

Tovább tart a tőzsdei pánik, meredeken zuhan az egész világ, aranyban és állampapírban keresnek menedéket a befektetők - írja a Privátbankár. A forintot is megrángatják, 316-nál is járt már az euró.

Összeomlottak a tőzsdék, míg mi elvonultunk a világ elől négy napos ünnepünkre. A 2008-as válság óta nem látott méretű zuhanás volt az Egyesült Államokban, a Dow Jones index egyetlen nap alatt, pénteken 530 pontot zuhant – ilyen szintű egynapos mélypont 2011-ben volt utoljára - írja a portál.
 
A háttérben a kínai gazdaság megtorpanásától való félelem áll, ami a teljes világgazdaság szempontjából okoz komoly aggodalmakat. Hétfőn reggel sem állt meg a pánik, Ázsiában óriási veszteségeket könyveltek el: Japánban a Nikkei-225 index 4,1 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot.
 
A sanghaji tőzsde 6,5 százalékkal zuhant, de előzőleg bő 8 százalékos mínuszban is járt. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség - hívja fel a figyelmet az MTI.
 
Nem csoda, hogy az európai tőzsdék is vastag mínuszban kezdték a hetet: 3 százalék körüli az esés, ami különösen annak fényében is elborzasztó, hogy a múlt hetet is masszív zuhanással zárták az indexek.
 
Ütik a BUX-ot, 316 forintnál az euró
 
Budapesten is keményen adják a papírokat, ledolgozzuk, amiből kimaradtunk az ünnep miatt: a BUX 21 ezer pont alá esett, 5 százalék körüli mínuszban jár. 
 
A forintnak nem kellett megvárnia a tőzsdenyitást, már vasárnap délben 314 forint környékén állt a jegyzés az euróval szemben, ilyen kiugrásra utoljára a görög válság csúcsán, július első napjaiban volt példa. Hétfő reggel pedig már 316 fölött járt az euró jegyzése.