A friss GRECO-jelentés szerint a korrupcióellenes ajánlások közül alig teljesített valamit a kormány

A friss GRECO-jelentés szerint a korrupcióellenes ajánlások közül alig teljesített valamit a kormány

A friss, Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) jelentése szerint „összességében nem kielégítő” az, hogyan felelnek meg a magyarországi korrupcióellenes előírások azoknak az ajánlásoknak, amelyeket a szervezet 2015-ben fogalmazott meg, írja a hvg.hu. A javaslatok teljesítésében pedig szinte semmilyen előrehaladás nem tapasztalható, ha az elmúlt 2 évet nézzük.

Tavaly augusztusban publikálhatta a Magyarországra vonatkozó, 2018-ban készült jelentését a GRECO, amire egyébiránt a magyar hatóságok nyolc hónapon át nem adtak engedélyt.

Az akkori dokumentumban többször utaltak rá, a magyar kormány nem hajlandó az együttműködésre, illetve nem teljesíti a korrupció elleni harc jegyében született ajánlások nagy részét. A riport szerint

a 18 javaslat közül hazánk mindössze ötöt hajtott végre úgy, hogy az megfeleljen a követelményeknek.

A nyilvánosságra hozott, újabb felülvizsgálat eredményeit tartalmazó jelentés a korábbihoz hasonló megállapításokat tartalmaz, azaz:

  • ötöt megfelelő módon teljesített,
  • négy továbbit részlegesen hajtott végre a magyar kormány (közülük egyet a két jelentés közötti időszakban), azonban nem teljesültek maradéktalanul,
  • kilencnél semmilyen előrelépés sem történt.

Mindezek fényében tehát a szervezet szerint összességében továbbra sem kielégítő az ajánlásoknak való megfelelés.

A parlamenti képviselőkre vonatkozóan öt javaslatot tett a GRECO:

  • nagyobb átláthatóság és konzultációs lehetőség a jogalkotási folyamatban,
  • megfelelő lobbitörvény,
  • magatartási kódex az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen,
  • a vagyonnyilatkozati rendszer megreformálása és egységesítése,
  • a túl széles körűnek értékelt mentelmi jog felülvizsgálata.

A friss jelentés szerint a magyar hatóságok e javaslatokról azt közölték, hogy nem történt előrelépés.

Az országgyűlési képviselőkkel kapcsolatban volt még egy javaslata a GRECO-nak: legyen a már meglévő, és a jövőben meghozandó magatartási és összeférhetetlenségi szabályoknak, valamint a vagyonbevallásoknak felügyeleti rendszere, amelyben megfelelő és arányos szankciókat is meghatároznak. 

A bírákra vonatkozó ajánlások közül három teljesülésére várnak továbbra is, különösen a bírói kinevezéseket és a mandátumok meghosszabbítását tartják problémásnak.

Nem kielégítő továbbá, hogy nem volt előrelépés a legfőbb ügyész mandátumának meghosszabbítása, valamint az ügyészek túl szélesnek ítélt mentelmi jogkörének ügyében sem.

A korrupcióellenes szervezet tehát arra szólította fel a magyar küldöttség vezetőjét, hogy legkésőbb 2021. szeptember 30-ig készítsen jelentést a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről.