Greenpeace: Lesújtó a helyzet a visszaváltási díjas italcsomagolások terén

Greenpeace: Lesújtó a helyzet a visszaváltási díjas italcsomagolások terén

Szinte elérhetetlenek az üzletek polcain az új csomagolású italok, a visszaváltó automaták pedig kis híján konganak az ürességtől egy új felmérés alapján.

Nem tolonganak az új visszaváltási díjas italcsomagolások a boltok polcain, az automaták szinte üresek - számol be a Telex, a Greenpeace legújabb felmérését ismertetve.

Azt írják, a környezetvédő szervezet szerint a gyártók szinte egytől egyig kihasználják a féléves haladékot, amit a kormánytól kaptak az újfajta visszaváltható palackok bevezetésére, de az üzletláncok döntő többsége is húzza-halasztja, hogy a saját márkás ásványvizeket, üdítőitalokat betétdíjas csomagolásban kínálják.

Az elvesztegetett negyedév alatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada így jó eséllyel nem lesz újrahasznosítva

- hívták fel a figyelmet közösségi oldalukon is.

A környezetvédelmi szervezet március 16. és 30. között végzett kéthetes felmérést, ahol a Greenpeace önkéntesei és aktivistái ellátogattak a hazai kilenc legnagyobb élelmiszerüzlet-lánc tetszőlegesen kiválasztott 16 boltjába. Azokban pedig azt vizsgálták, vannak-e már az új jelöléssel ellátott, 50 forintos visszaváltási díjjal forgalmazott egyutas üveg- és PET-palackok, illetve alumínium dobozok.

A 16 üzletből mindössze 3 boltban találtak a felmérést végzők ilyen jelöléssel ellátott italcsomagolásokat, az Aldi két és a Spar egyik üzletében.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjének elmondása szerint olyan nagyvállalatok sem igyekeznek a saját márkás italaikat ilyen üvegbe gyártani, amelyek évek óta zöld üzenetekkel bombázzák a vásárlókat.

Az idézett felmérés során a Greenpeace azt is megvizsgálta, hogy vannak-e az üzletekben többutas, újratölthető üveg- és PET-palackok. Ilyen logóval ellátott palackot sehol nem találtak a vizsgálatot végzők.

Ismert, idén január 1-jétől minden üveg- és műanyag palackot, valamint fémdobozt visszaváltanak az egydecistől a háromliteresig, így a palackozott, az üveges, a fémdobozos üdítők és alkoholok döntő többsége betétdíjassá vált. A nagyobb üzletek bejáratánál több mint 1400 automatát helyeztek üzembe, amelyekben vissza lehet váltani a palackokat. A teljes átállásig június 30-ig van lehetőség.

(Címlapkép: Dobozos sör egy budapesti italdiszkontban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)