Üzentek a kormánynak: a Karmelitánál feszített ki molinót a Greenpeace

Üzentek a kormánynak: a Karmelitánál feszített ki molinót a Greenpeace

Hazánk gázfüggősége ellen tiltakozik a környezetvédelmi szervezet, ezért "Orbán erkélyénél" hagytak egy üzenetet.

"Gáz, függőség: elég!" 

- így üzent "Orbán erkélyénél" a kormánynak a Greenpeace Magyarország a közösségi oldalán, mellékelve egy fotót is az akciójukról. Azt írják, aktivistáik az ukrajnai háború kezdetének évfordulóján egy hatalmas molinót helyeztek el a Karmelitánál, kifejtve:

"Az aktivisták arra hívták fel az akcióval a figyelmet, hogy a kormányzat válaszai teljesen hibásak az energiaválságra, azok nem a megoldáshoz, hanem csak még jobban elmélyülő válsághoz vezetnek. Az orosz földgáz második legnagyobb európai uniós vásárlójaként nem csökkent érdemben Magyarország fosszilis függősége." 

A Greenpeace emiatt azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen olyan megújulós és energiahatékonysági programokat, melyekkel gyorsan csökkenthető az ország földgáz- és általában fosszilisenergia-felhasználása. A környezetvédelmi szervezet azt sürgeti, hogy legkésőbb 2035-ig vezessék ki a gázt, és helyette klímabarát, békés, megújuló energiaforrásokból biztosítsák az ország energiafelhasználását.

Radikális takarékosságra, gyors zöld átállásra van szükség, mert ez az ország alapvető érdeke

- húzták alá.

A Greenpeace szerint olyan megoldásokra volna mielőbb szükség, mint a szélenergia terjedését akadályozó intézkedések feloldása, a napenergiás rendszerek telepítését korlátozó intézkedések felszámolása, valamint kiszámítható támogatási programok indítása a lakó- és középületek energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásaihoz.