A belügy szerint ők nem hazudtak Gruevszki menedékkérelméről

"Ellentmondást nem tűrően" leszögezték.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke korábban közölte:

szerdára rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze.

Közleményében kiemelte: a Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a bevándorlás hivatal törvényi kötelezettségét megszegte, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezette.

A BM erre reagálva azt írta: a "tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul".

Egyúttal emlékeztettek: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartásáért nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és - az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével - más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják - írták.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Nikola Gruevszki kedden a Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátust Magyarországon.

Gruevszki-botrány: Rendkívüli a nemzetbiztonsági ülést hívott össze Mirkóczki

Mint közleményében fogalmazott, a magyarázatot vár arra, hogy"ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát".Kijelentette:"A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették."(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)