Guardian - Jöhet az olajembargó Oroszország ellen

Guardian - Jöhet az olajembargó Oroszország ellen

Az Európai Unió szankciókat készített elő az orosz olaj értékesítése miatt Ukrajna inváziója okán, miután Oroszország legnagyobb energiafogyasztója, Németország megváltoztatta jelenlegi álláspontját. Moszkva jelentős bevételi forrásoktól eshet el napokon belül – írja a Guardian.

A brit lap szerint az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomás fokozására tett kísérletek az ostromlott Mariupol városból való további evakuálás reményében születtek, miközben az Egyesült Államok arra figyelmeztetett, hogy Moszkva az ország keleti részén található Donyeck és Luhanszk régiók hivatalos annektálására készül.

"A jelentések szerint Oroszország népszavazást tervez a csatlakozáskor május közepén"

- mondta Michael Carpenter, az Egyesült Államok Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének nagykövete hétfőn. Elmondta, hogy Oroszország hasonló tervet fontolgat egy harmadik régióban, Herszonban is, ahol Moszkva a közelmúltban megszilárdította az ellenőrzést, és bevezette rubel valutáját.

Az Európai Bizottság várhatóan a héten javaslatot tesz a hatodik uniós szankciócsomagra Oroszország ellen Ukrajna február 24-i inváziója miatt, beleértve az orosz olaj vásárlására vonatkozó esetleges embargót is. Kijev szerint Oroszország Európába irányuló energiaexportja, amely eddig nagyrészt mentesült a nemzetközi szankciók alól, naponta több millió euróval finanszírozza a Kreml háborús erőfeszítéseit.

"Ennek a csomagnak egyértelmű lépéseket kell tartalmaznia Oroszország energiaforrásokból származó bevételeinek blokkolására"

- mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői éjszakai videóbeszédében.

Németország hétfőn közölte, hogy kész támogatni az orosz olajjal szembeni azonnali EU-embargót. „Sikerült elérnünk azt a helyzetet, hogy Németország el tudja viselni az olajembargót” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Olaf Scholz kancellárra, - aki a többi nyugati vezetőnél óvatosabb volt Ukrajna támogatásában, - egyre nagyobb nyomás nehezedett a tekintetben, hogy határozottabb álláspontot képviseljen.

Scholz megígérte, hogy a szankciókat addig nem szüntetik meg, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök alá nem írja a békemegállapodást Ukrajnával, amelyet Kijev támogathat – mondta a ZDF köztelevíziónak adott interjújában.

Valószínűleg könnyebb "leszoktatni" Európát az orosz olajról, mint csökkenteni az orosz földgáztól való függőséget. Moszkva azt követelte az európai ügyfelektől, hogy rubelben fizessenek a gázért, amit az EU elutasít. 

Az EU-miniszterek hétfői ülésén arra figyelmeztettek, hogy Moszkva rubelben történő gázfizetésre vonatkozó követelésének maradéktalan teljesítése sérti a jelenlegi uniós szankciókat. Az EU-tagországok nagykövetei szerdai ülésükön megvitatják a javasolt olajszankciókat.

A lépések azután történtek, hogy Zelenszkij azt mondta, hogy a mariupoli evakuálási erőfeszítések folytatódnak, és arra számít, hogy kedden még több ember fog áthaladni a humanitárius folyosókon.

A Guardian felidézte, hogy több száz ember rekedt földalatti bunkerekben és alagutakban a kiterjedt azovsztali ipari telephely alatt – amely a lerombolt déli kikötőváros orosz ostromával szembeni ellenállás utolsó fellegvára –, amelyet a moszkvai erők egyik napról a másikra folytattak.

"A helyzet egy igazi humanitárius katasztrófa felé halad"

- mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, miközben a víz-, élelmiszer- és gyógyszerkészletek gyorsan elfogytak.

A kitelepítettek egy részét eleinte egy szakadárok irányítása alatt álló faluba vitték, de később, ha akarták, tovább engedték őket az ukránok által birtokolt területre.

Míg azonban a donyecki katonai adminisztráció vezetője azt mondta, hogy az ENSZ/Vöröskereszt terve alapján újabb evakuálásokat terveztek hétfő reggel, késő délutánra a buszok nem érték el a megbeszélt átvételi pontot.

A szinte teljes egészében orosz erők kezében lévő Mariupol kulcsfontosságú célpont, mert elfoglalása megfosztaná Ukrajnát egy létfontosságú kikötőtől, szárazföldi folyosót nyitna meg a Krím felé, amelyet Moszkva 2014-ben elfoglalt Ukrajnától, és csapatokat szabadítana fel. Az invázió fő célja: a keleti donbaszi régió teljes ellenőrzése.

Ukrajna hétfőn bejelentette, hogy hivatalosan lezárta Herszon, Mariupol, Bergyianszk és Szkadovszk fekete- és Azovi-tengeri kikötőit, amelyek mindegyikét elfoglalták az orosz erők. Jelenleg körülbelül 4,5 millió tonna gabona rekedt az ukrán kikötőkben.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}