Gulyás a kormányinfón jelentette be, hogy a kínai elnök hazánkba látogat májusban

Gulyás a kormányinfón jelentette be, hogy a kínai elnök hazánkba látogat májusban

A szokásos háborúval való riogatás mellett Gulyás Gergely egy igazán fontos alkotmánymódosításról is beszélt, méghozzá arról, hogy eltörlik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést a kegyelmi ügyekben. Úgy tűnik, az Orbán-kormány mindössze annyit tanult a botrányból, hogy innentől még jobban titkolóznak...

A csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte. Gulyás szerint azt látják, hogy új helyzet van, a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban. A miniszter szerint sisakoktól a legbrutálisabb fegyverekig jutottunk el, ami győzelmet nem hozott, a háborút viszont meghosszabbítja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: mi egy NATO-misszióban nem akarunk részt venni.

Üzemanyaghelyzet: beavatkozik a kormány, ha a kereskedők nem viszik lejjebb az árakat

A benzinben és a gázolajban is megfizetjük a háború árát – mondta Gulyás Gergely, aki elmondta,

a kormány arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy mind a gázolaj, mind pedig a benzin esetében vigyék le az árakat a környező országok áraira. Amennyiben erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét.

Alkotmánymódosítások: nagy nehezen megszületett a gyermekvédelmi törvény szigorítása

Gulyás Gergely három alkotmánymódosítási javaslatot jelentett be.

🔴Az Orbán Viktor által benyújtott módosító javaslat kizárja a lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében.

A javaslat ugyanakkor eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést

- mondta.

🔴A másik a közös EU-s hitelfelvételekre vonatkozik, amit a kormány alapvetően ellenez, ezért csak kétharmados többséggel meghozott parlamenti döntéssel lenne rá lehetőség.

🔴 A harmadik módosítás a honvédségi csapatmozgásokat érinti. A magyar honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról, határátlépéssel járó csapatmozgásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteiről tartalmaz részletes szabályozást.

Ismét Magyarországra látogat a kínai elnök

Gulyás Gergely bejelentette azt is:

Május 8. és 10. között Budapest vendége lesz Hszi Csin-ping kínai elnök.

Miért nem kell innentől az igazságügyi miniszter ellenjegyzése a kegyelmi ügyekben? Mert "a valósághoz igazítják a szabályozást"

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás arról beszélt,

azért törlik el az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést a kegyelmi ügyekben, mert így "a valósághoz igazítják a szabályozást".

Szerinte az államfő ezekben az ügyekben önállóan tud dönteni, és az elmúlt bő két évtizedben csak egyszer volt példa arra, hogy egy miniszter megtagadta az elnöki döntés ellenjegyzését.

Tanúként hallgatták meg Gulyás Gergelyt a Schadl-Völner-ügyben

A Blikk kérdésére a miniszter elmondta:

Az ügyészség múlt héten meghallgatta tanúként a Schadl-Völner-ügyben azon hangfelvétel kapcsán, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra.

Jelenleg az ügyészség nyomoz, a Gulyás szerint az eljárást lelkiismeretesen viszik. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy az ügyészség függetlenül működik.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én. MTI/Máthé Zoltán)