Tavaly decemberben létrejött az Oltóanyaggyár Zrt., Tibocz István neve is feltűnt a cég történetében

Tavaly decemberben létrejött az Oltóanyaggyár Zrt., Tibocz István neve is feltűnt a cég történetében

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A vállalat bejegyzése december 15-től hatályos, az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja

- írja cikkében az mfor.hu.

A cég alapítása időben szinte egybeesett azzal a határozattal, melyben a kormány azt rögzítette, hogy "egyetértett azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezze el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését".

Ennek szellemében még az előző évi költségvetésből szinte azonnal biztosítottak is 1,63 milliárd forintot, emellett 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára fordítottak.

A hazai vakcinagyártás ötlete egyébként először májusban merült fel, akkor az Operatív Törzs arról számolt be, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országot tisztifőorvos. Ezután tavaly év végén már arról lehetett hallani, hogy a Pénzügyminisztérium a nagyon fontos döntések között említette az Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

Az Oltóanyaggyár Zrt. székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, a tevékenységi körbe felvették még a lakó- és nem lakó épület építését, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését.

Magyarul egy sor olyan tevékenységet, amik nem kapcsolódnak szorosan a kutatómunkához, sokkal inkább annak infrastrukturális feltételeinek megteremtéséhez.

A portál szerint ez alapján lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi.

A cég vezérigazgatója Prépost Eszter Anna, aki egyben az igazgatóság egyetlen tagja is. A felügyelőbizottságban viszont már hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin.

Prépost Esztert az egyetem tudományos igazgatójaként említik korábbi beszámolók, az intézmény honlapján jelenleg a Felsőoktatási-Ipari Együttműködési Központ ügyvivő-szakértőként mutatják be. Az interneten elérhető életrajza szerint az orvosi egyetem elvégzése után multinacionális gyógyszeripari vállalatoknál dolgozott a gyógyszerfejlesztés, kiemelten klinikai vizsgálati területen. Négy éve, 2017-ben a Debreceni Egyetemen felsőoktatási és egészségipari együttműködésekért felelős tudományos igazgatói kinevezést kapott, mely során "számos, ipari partnerrel közös egyetemi projekt koncepcionális előkészítését és ütemezett kivitelezését felügyeli a szakmai megvalósítók irányításával, összesen 20+ milliárdos költségvetés felett diszponálva, kiemelten egészségiparra koncentrálva."

A cégadatokat vizsgálva kiderült az is, hogy Prépost Eszter egyben vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek is.

Az mfor külön felhívta a figyelmet az Asianet Hungary Kft.-re, amely, mint fogalmaznak,

"2013-ban beleütközött az akkoriban "intenzív piacszerzésen dolgozó" – nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – Elios Zrt.-be."

A cikkben kiemelik azt is, hogy Kereki Edina tulajdonos egy felszámolás alatt lévő cégben – a Deszab Trade Kft.-ben –, ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán, aki a születési dátuma alapján szinte biztosan a Debrecent és az Újpestet is megjárt, korábbi labdarúgó lehet.