Gulyás Gergely: „Amerika a barátunk, mivel szövetségesünk, Oroszország a háború miatt nem barátunk”

Gulyás Gergely: „Amerika a barátunk, mivel szövetségesünk, Oroszország a háború miatt nem barátunk”

Paks II. kapcsán a miniszter nem zárta ki, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább P beruházást. A miniszter szerint olyan változás, ami az építkezés lényeges paramétereit érinti, mint például az ár, vagy a kamat változatlanok maradtak és csak technikai módosítások voltak.

„Mi támogatnánk az Egyesült Államok plakátkampányát, de 65 évet késtek.”

Így reagált Gulyás Gergely a „ruszkik haza!” amerikai plakátkampányra a kérdések során a mai kormányinfón. A miniszter szerint az amerikai jogszabályok nem engedik, hogy a magyar kormány is hasonló plakátkampányt kezdeményezzen az Egyesült Államokban.

A kormánynak egyébként eddig nem is jutott eszébe, hogy Amerikában békepárti kampányt folytassanak

- tette hozzá Gulyás Gergely aki úgy látja, a magyar kormány álláspontja egy fontos NATO-szövetséges számára is elfogadható kellene, hogy legyen, ha ez nem így van, azt a kormánnyal kell megvitatni, nem plakátkampányt indítani. Gulyás szerint két út van: tűzszünet, amivel megszűnik az öldöklés, de akkor befagynak a mostani határok Ukrajna és Oroszország között. Aztán van egy másik út, amin folytatódik a háború egészen addig, amíg a jogban meghatározott eredeti határok vissza nem állnak.

A kormány vissza fogja követelni a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) tartozását, ez kötelessége

- közölte Gulyás Gergely, aki szerint amint a (kém)bank - mint jogi személy -, illetve az NBB képviselői elhagyják az országot, a diplomáciai mentességet sem élvezik.

A vonatkozó rendelet még ma megjelenik

- tette hozzá a miniszter aki szerint a néhány napja bejelentett amerikai szankciók bevezetése után a magyarországi kivonulását megkezdő orosz beruházási bank nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Az orosz bankra sok magyar és nemzetközi szereplő is kémbankként hivatkozik.

Nincs olyan információnk, hogy az Egyesült Államok, magyar kormánytagokat hallgatott volna le.

A kormányinfón a miniszter közölte, a kormánynak arról sincs tudomása, hogy erre utaló irat kiszivárgott ki volna a Pentagonból. Az erről szóló írásunkat ITT olvashatják.

Gulyás Gergely megismételte, a kormány akkor fizetheti ki a Lánchíd felújtásának árát, hogyha az autókat visszaengedik a hídra. A miniszter szerint a kormány csak a vonatkozó rendeletet követi.

Arra a kérdésre, hogy a főváros a kormányzati elvonások nyomán nem fizetne be 25 milliárd forint adót, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy Jogi következmények jöhetnek az adó be nem fizetése miatt, Gulyás Gergely szerint ahogy ezt a dolgozó emberek sem szokták kipróbálni, úgy a fővárosi önkormányzatnak sem lenne helyes.

A pedagógusbérek kapcsán sem változott a kormány véleménye, mert Gulyás Gergely továbbra is azt hangoztatta, hogy a „milliókat kereső” baloldali EP-képviselők a tanárbéremelés ellen küzdenek Brüsszelben.

A terv az, hogy 2025-től bruttó 800 ezer forintot kereshessenek a magyar pedagógusok, de a milliókat kereső baloldali EP-képviselők ez ellen küzdenek Brüsszelben. A kormány EU-s pénzből emelné a tanárok bérét, ha az Unió korrupciós és jogállamisági kifogásai miatt nem jön megfelelő mennyiségű pénz az EU-ból, kétséges, hogy lesz-e emelés

- tette hozzá a miniszter, aki megvédte a készülő státusztörvényt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem épült újjá, a két éve leégett encsi iskola, Gulyás Gergely szerint azért, mert több idő kell a tervezésre és hasonlókra, de reméli, minél hamarabb újjáépül az iskola.

A svédek NATO-csatlakozás kapcsán, Gulyás Gergely elmondta, lehet ironizálni azon, hogy a Fidesz-frakcióban állítólag „nincs egyetértés”, de ez valóban így van

Céljaink vannak, nem dátumunk. Az ügy egyelőre a párbeszédnél tart, erre a beszélgetésre nyitott a kormány

- mondta a miniszter.

A marihuána legalizálása érdekében csütörtökre a Kétfarkú Kutya Párt demonstrációt szervez. Arra a kérdésre, hogy nálunk várható-e a legalizálás Gulyás Gergely kijelentette, amíg mi vagyunk kormányon, nem lesz legalizálva a marihuána.

Az Alfahírnek adott interjúban Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke közölte, 4000 tanár készül elhagyni a pályát. Gulyás Gergely azonban ezt azzal próbálta magyarázni, hogy a felmondásra készülő tanárok „csak” 3 százalékát jelenti nagyjából a magyar pedagógusoknak. Gulyás Gergely szerint egyelőre nincsen kész a törvény, de az a céljuk, hogy megegyezzenek a pedagógusokkal.

Ferenc pápa látogatása kapcsán Gulyás Gergely nem tud arról, hogy több mint 20 napra teljes lezárás jönne a Kossuth téren. A miniszter szerint csak részleges lezárások jöhetnek.

Amerika a barátunk, mivel egy szövetségünk, és a szövetségeseink a barátaink. Oroszország egy gazdasági partner, a nemzetközi jog be nem tartása és a háború miatt nem barátunk

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A Paks II. kapcsán Gulyás Gergely nem zárta ki, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább P beruházást. A miniszter szerint olyan változás, ami az építkezés lényeges paramétereit érinti, mint például az ár, vagy a kamat változatlanok maradtak és csak technikai módosítások voltak. Gulyás közölte, az új szerződés szövegét egy bizottság fogja engedélyezni, de azt nem tudta megmondani, ez mikor történik meg.

A kormányzati reklámköltések aránytalanságáról is kérdezték Gulyás Gergelyt.

A miniszter szerint az „olvasottság, illetve nézettség – hallgatottság” alapján döntenek a hirdetések eloszlásáról.

A nyírmártonfalvai „lombkoronasétány” kapcsán arról kérdezték Gulyás Gergely, hogy milyen turisztikai célokat szolgálhatnak az újabb ilyen beruházások, a miniszter úgy fogalmazott, „kulcsfontosságú, hogy lombok között legyen csak lombkoronasétány.”

A svájci erdőkből származó lelőtt farkas kapcsán Gulyás Gergely úgy vélte, nem lesz jogszabályváltoztatás, mert szerinte a mostani törvény is kellő szigorral lép fel amikor valaki védett állatot lő ki.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi