Gulyás Gergely azt bizonygatta, hogy a választás megerősítette a kormányt

Gulyás Gergely azt bizonygatta, hogy a választás megerősítette a kormányt

A miniszternek az a véleménye Balog Zoltán szerepéről a kegyelmi botrányban, hogy bár egyetért, hogy hibázott, továbbra is nagyra tartja a püspököt.

A vasárnapi választások eredményei megerősítették a kormánypártokat, és szilárd alapot ad a kormánynak, hogy a nemzetközi kapcsolatokban továbbra is a béke üzenetét képviselje - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón.

A fideszes Gulyás Gergely azt ecsetelte, szerinte ha a választások nem erősítik meg békepárti álláspontját, az Orbán-kormány nem tudta volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán katonai missziójából.

A kancelláriaminiszter úgy vélte: a választási eredményeknek köszönhető, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral szerdán sikerült "korrekt módon", a magyar érdekeket érvényesítve megállapodni.

"Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában"

- ismételte meg, hozzátéve, a kormány nagyon veszélyesnek tartja a missziót, amely a háború kiterjedésével járhat Magyarország közvetlen közelében.

Ugyanakkor Gulyás árnyalásként jelezte, Magyarország a háború elől menekülőknek továbbra is menedékjogot biztosít.

Gulyás: felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan az EU-bíróság ítélete

Felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte Gulyás Gergely az EU-bíróság ítéletét, amellyel 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a Kormányinfón azt mondta, az ítélet ellentmond az Európai Unió jogának, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal, és azt az országot bünteti, amelyik a kezdettől fogva elutasítja a migrációt és védi a saját, illetve Európa külső határait. (Kivéve, amikor embercsempészek ezreit engedték szabadon - a szerk.).

A miniszter úgy látja, az ítélet egy "normális bíróságon soha nem születhetett volna meg".

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet a kereseten is túlterjeszkedett. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást és az ítélet teljesítéséig napi 6 millió forint bírságot kért, a bíróság ezzel szemben 200 millió euróra marasztalta el Magyarországot és napi 1 millió eurót, tehát a kért bírság hetvenszeresét állapította meg.

Az ítélet teljesen szembemegy mindazzal, amit az európai jogról, a magyar alkotmányról, a külső határvédelemről és a migrációval szembeni hatékony fellépésről gondolunk - vélekedett.

A bicskei pedofilügy bűnsegédjének kegyelmét kijáró Balog is szóba került

A kancelláriaminisztertől megkérdezték azt is, hogy mi a véleménye Balog Zoltán református püspök szerepéről a kegyelmi botrányban.

"Egyetértek azzal, amit elmondott Balog az interjúban elmondott, vagyis hogy hibázott"

- fejtegette Gulyás, aki hozzáfűzte, hogy továbbra is nagyra tartja a püspököt, korábbi emberminisztert.

Vitályos Eszter kormányszóvivő pedig arról számolt be, hogy 310 milliárd forintnyi beruházást adtak át az elmúlt két hétben idehaza, s ez 84 nagyobb projektet foglal magában.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. június 13-án. MTI/Soós Lajos)