Gulyás: Nem hiszünk az ígéretekben, abban hiszünk, ha az EU folyósítja a minket megillető pénzeket

Gulyás: Nem hiszünk az ígéretekben, abban hiszünk, ha az EU folyósítja a minket megillető pénzeket

A miniszter a mai kormányinfón egyértelművé tette, hiába lesz december 1-től minimálbér-emelés, csak jövő év elejétől nőnek a szociális juttatások.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a csütörtöki kormányinfón több bejelentéssel is készült a szerdai kormányülésen meghozott döntések nyomán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, több mint 12 órás ülést tartottak, főként az EU-s költségvetés módosítása és Ukrajna EU-s csatlakozása kérdésében Brüsszel kapcsán. Mindkettőt kifejezetten előkészítetlen ügynek tartják, és várják az EU-s pénzeket - derült ki.

Gulyás a visszatartott forrásokat illetően azt mondta:

Nem hiszünk az ígéretekben, abban hiszünk, hogy ha a Bizottság folyósítja a bennünket megillető pénzeket.

A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat. Szavai szerint örülnek, hogy csökkennek a kamatok, de még mindig magas szinten vannak, ezért a kis- és középvállalkozások kamatstopját jövő április 1-ig meghosszabbítják, és július 1-ig pedig a lakossági kamatstopot. A diákhitel kamattámogatását is meghosszabbítják fél évvel, ugyanígy 2024. július 1-ig.

Arról is döntöttek, hogy kiterjesztik a vállalkozásokra is azt a korábbi, egyébként sokat késő lakossági pályázatot, amit napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására lehet majd együttesen igénybe venni. Február 25-ig jelentkezhetnek majd rá a cégek, melyek mentesülnek majd az átvételi díjtétel megfizetése alól 2026-ig.

Gulyás Gergely megfejtése szerint a „baloldal” azért támadja a fideszes szuverenitásvédelmi törvényt, mert külföldi érdekeket szolgálnak ki, ezért nem támogatnak egy olyan hivatalt, ami szerinte a magyar közélet tisztaságát szolgálja. Karácsony Gergely hazudik a külföldi kampánytámogatások ügyében - vélte. Téves gondolkodásmódnak gondolja kötelezettségszegési eljárásról beszélni.

Arra is kitért a miniszter, hogy

a minimálbértől függő szociális és más juttatások csak januártól emelkednek, hiába lesz december 1-től minimálbér-emelés, ez csak jövő évtől érvényes. Gulyás az elmúlt 30 év jogszabályi rendjére hivatkozott.

Gulyás emellett azt is rögzítette, hogy

a Fidesz tárgyalásra érdemes javaslatnak tartja a budapesti választási szabályok átírását, de pontos álláspontot nem közölt az ellenzéki javaslatról.

A miniszter arról csak röviden nyilatkozott, hogy szerinte amikor a szükséges szavazatszám megvan, akkor érdemes szavazni a svéd NATO-csatlakozásról.

Gulyás Gergely elmondta, a 14 éven aluliak ingyenes utazásáról szóló javaslat még nem szerepelt az Orbán-kormány asztalán, de támogat minden családbarát intézkedést, ha az pénzügyileg is megfelelően alá van támasztva.

Arról, hogy október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt tartozása, Gulyás azt mondta, szerinte előbb fel kell tárni, hogy mi az oka ennek, a Belügyminisztérium ezt megteszi, aztán a kormányt tájékoztatja, s ez egy hónapon belül megtörténik majd.

Beszélt arról is, hogy még nem döntött a kormány arról, alacsonyabban határozzák-e meg a jövedéki adó emelését az üzemanyagok esetében az eddig tervezettnél, mivel korábban 425 forintos euróval számoltak.

Szentkirályi Alexandra azt állította, nincsenek még részeredmények a nemzeti konzultációról, az online visszaküldésre pedig kicsit később nyílik lehetőség. A kormányszóvivő arra is kitért, hogy dolgozik a GVH az árfigyelő rendszer bővítésén, erre még decemberben sor kerülhet.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án. MTI/Hegedüs Róbert)