Gulyás: A kormány ma nyújtja be a helyreállítási tervet Brüsszelnek

Gulyás: A kormány ma nyújtja be a helyreállítási tervet Brüsszelnek

Gulyás Gergely saját közösségi oldalán azt írta, hogy cáfolja a Népszava korábbi cikkét, amelyben a napilap arról írt, hogy április 23-án, amikor Orbán Viktor Brüsszelben egyeztetett Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, a cikk szerint az Európai Bizottság (EB) irányítói közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója kifejezetten baráti volt. Ott voltam, a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni

- közölte Gulyás Gergely.

A miniszter jelezte, számtalan konstruktív egyeztetés után ma benyújtják a helyreállítási tervet.

A Népszava szerint semmit sem cáfolt Gulyás Gergely

A Népszava úgy reagált Gulyás szavaira, nem igaz, hogy Ursula von der Leyen szájába adtak olyasmit, ami nem hangzott el.

Népszava szerint valójában nem idéztek tőle, csak az egyeztetésről beszámoló forrásaik leírása alapján úgy összegezték a Bizottság elnökének munkavacsorán tett gesztusait, hogy „demonstrálta”: szakmai kérdésekről nem kíván a Bizottság politikai alkut kötni.

"Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni” – írta reakciójában a miniszter kedden. A Népszava cikkében pedig ez olvasható: „Az EB arra számít, hogy kezdetben hat-hét ország fogja igénybe venni a felajánlott kedvezményes hitelt, a többiek egyelőre csak a vissza nem térítendő támogatásokra pályáznak, de ez később még változhat”. 

Tehát a miniszter úgy cáfolt, hogy megerősített minket, legfeljebb a vacsora hangulatára emlékszik másképp, mint amiről lapunk forrásai beszámoltak

- összegezte a lap.