Gulyás szerint a kereszténydemokratáknak meg kell szervezniük magukat Európában

Gulyás szerint a kereszténydemokratáknak meg kell szervezniük magukat Európában

A kereszténydemokrata-konzervatív politikai erőknek meg kell szervezniük magukat Európában - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Sátoraljaújhelyen.

Gulyás Gergely a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem kerekasztal-beszélgetését követően újságíróknak elmondta, míg a kereszténydemokrácia Közép-Európában különösen erős, addig az európai politikában már nincs képviselete.

A kisebb pártok egymás elleni küzdelmével és az Európai Néppárt balra tolódásával megnyílt a tér, a mi feladatunk, hogy a kereszténydemokráciát képviselő mozgalmakat, pártokat, erőket összefogjuk, és azoknak intézményes kereteket teremtsünk

- közölte a miniszter.

Kifejtette, ma Nyugat- és Közép-Európa között komoly értékrendbeli különbségek vannak, a magyarok nem mondják meg, hogyan éljenek a svédek, a belgák, vagy a németek, "viszont elvárjuk, hogy ezt ők se mondják meg nekünk".

Tudunk saját magunk szabadon dönteni arról, hogyan szeretnénk élni - erősítette meg a miniszter, megjegyezve: a magyarok három évtizede demokráciában élnek, ezért döntéseiket mindenkinek tiszteletben kell tartania.

A kereszténydemokrácia reneszánsza Európában című panelbeszélgetésen a miniszter fontos kérdésnek nevezte azt, hogy miként lehet az Európai Néppárttól jobbra egy szélsőségektől mentes pártszövetséget létrehozni. Szavai szerint ennek megalkotása során "mi szívesen vesszük azt, hogy úttörőként megyünk előre".

Megjegyezte, ezt a tisztet még az erős kereszténydemokráciával rendelkező közép-európai országok sem vállalják és ebbe a harcba csak akkor szállnak be, ha a kereszténydemokrácia már győzelmet aratott.