Gulyás Gergely szerint a fideszes kordonbontás polgári engedetlenség volt, a tanárok akciói nem

Gulyás Gergely szerint a fideszes kordonbontás polgári engedetlenség volt, a tanárok akciói nem

A kormányinfón kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, hogy Orbán Viktor berlini útján szóba került a szankciós politika is. A miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte, hogy jelentős terhet jelentenek a szankciók, ezért támogatási akciókat kell indítani, de akkorát senki nem tud biztosítani, mint Németország.

A szankciók higgadt értékelésére van szükség, amiről Orbán Viktor egyeztetett a német kancellárral.

A miniszter szerint ha megállapodnak az EU-val, akkor legkorábban a jövő év elején kaphatjuk meg az első támogatást.

Gulyás Gergely közölte, pénteken kezdődik a nemzeti konzultációs kérdőívek postázása. Ezzel kapcsolatban jelezte, a most érvényben lévő szankciók decemberben járnak le, és csak akkor kell dönteni arról, mit hosszabbítanak meg.

Szintén kérdésre válaszolva a miniszter a legsúlyosabb választási botránynak nevezte, hogy az ellenzéket állítólag külföldi pénzekkel támogatták. Gulyás Gergely szerint a Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt, amit ki kell vizsgálni.

A pedagógusbérek kapcsán a miniszter elmondta, megtették azokat az engedményeket, amit az EU kért. A kormány abban állapodott meg a Bizottsággal, hogy a tanárok bérei elérik majd a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Reméljük, hogy még az idén megállapodás jöhet létre. Ahhoz, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát kapják meg a pedagógusok, úgy számol a kormány, hogy 2025-ben az átlagos pedagógusbérhez 777 673 forint adódik hozzá

- közölte Gulyás Gergely.

A pedagógusok kirúgását Gulyás Gergely jogszerűnek tartja, mert szerinte nincs olyan jogszabály, hogy polgári engedetlenség.

Azért, mert valaki jogszerűen tüntet vagy sztrájkban vesz részt, semmilyen szankció nem érheti - jelentette ki Gulyás Gergely. Viszont a munkavállalónak be kell tartania jogszabályokat, aminek vannak következményei is. A polgári engedetlenség jogellenes magatartás

- tette hozzá.

A miniszter szerint a polgári engedetlenség mindig valami magasztos eszme mentén történik és nem "anyagi haszonszerzésből".

Arra a felvetésre, hogy annak idején a fideszes kordonbontás is ilyen volt-e, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az tipikus esete a polgári engedetlenségnek.

Orbán Viktor berlini útjával kapcsolatban Gulyás Gergely elismerte, hogy a vitás kérdésekben valóban nem közeledtek az álláspontok, de szerinte volt szó olyan témákról is, amikben egyet gondol a miniszterelnök és Olaf Scholz kancellár.

A miniszter sokadjára ismételte meg, hogy az uniós szankciók miatt gyenge a forint. Gulyás szerint amit a kormány meg tud tenni, azt megteszi az ügyben. Arra a kérdésre, hogy a régióban miért nálunk a leggyengébb a fizetőeszköz Gulyás Gergely elmondta, hogy az energia kitettség miatt a külkereskedelmi mérlegünk negatívba fordult, ezért most a külkereskedelmi deficit mérséklése jelenti a legnagyobb gondot.

Gulyás szerint Magyarország jobban ki van téve, mint a többi kelet-európai állam. Ezért minél hamarabb vissza kell vonni a szankciókat, mert akkor az infláció is megáll.

A miniszter közölte, hogy miniszteri biztos fog majd tárgyalni az önkormányzatok által összehívott energiacsúcson. A biztos minden városvezetővel külön külön tart megbeszélést.

Gulyás Gergely kiváló ötletnek tartja és javasolni is fogja, hogy Jankovics Marcell, Toldi című rajzfilmjét levetítsék az iskolásoknak.

A plágiummal is gyanúsított Marosi Beatrixról, a tanárokat kirúgó tankerületei vezetőről Gulyás Gergely azt mondta nem tudja, hogy a hölgy kicsoda, és azt sem tudja, hogy mennyit keres. Nemrég kiderült, hogy Marosi Beatrix állítólag 1 millió forintot keres havonta. 

Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy hány orosz vállalkozás és személy bankszámláját fagyasztották be Magyarországon, de nem tudja azt sem, nyilvános-e ez az adat. A miniszter szerint erről maximum Pintér Sándor adhat tájékoztatást. Magyarország egyébként minden uniós szankciót végrehajtott.

A miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudta megmondani, hogy hány orosz vállalkozás és személy bankszámláját fagyasztották be Magyarországon. Gulyás szerint erről maximum Pintér Sándor adhat tájékoztatást. Magyarország egyébként minden uniós szankciót végrehajtott.

A miniszter szerint eddig az ötmillió címből 31,6 százaléknyiról érkezett be válasz a népszámlálásra.

A napelemek használata nyomán a betáplálást felfüggesztik azoknál, akik mostantól ilyet akarnak felszerelni. Eddig betáplálási kötelezettség állt fenn, ezen változtatni kell, a még elő nem jegyzett igényeknél. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, így kevesebb lesz a bürokrácia. 

Gulyás szerint a nyugdíjemelésről decemberben dönthet majd a kormány.

A hazai gázkészlettel kapcsolatban Gulyás Gergely a szerbeknek szánt gázt is beleszámította amikor az elégséges gáztárolás került szóba, de jelezte, az osztrákok kőolajjal tartoznak Magyarországnak.

A héten történt iskolai késelés kapcsán Gulyás Gergely úgy vélte, szükség van az iskolaőri rendszer bővítésére.

Amelyik iskola kér iskolaőrt, az kap is. Annál nagyobb biztonságot, hogy ott van az iskolában egy iskolaőr, aki gyakran korábbi rendőr, a kormány nem tud biztosítani

- tette hozzá.

A miniszter szerint nem kell betiltani a melegfelvonulást, mert "Magyarországon a gyülekezés a gyülekezés okára való tekintet nélkül védelemben részesül".

Az egyik kérdés során felidézték, hogy a  választási kampányban Orbán Viktor azt ígérte, nem lesznek megszorítások, ehhez képest már rengeteg ilyen intézkedés történt.

Gulyás Gergely szerint viszont megítélés kérdése, hogy ki mit gondol megszorításnak.