Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, csökken a karantén ideje

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, csökken a karantén ideje

Járványügyi kérdések

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy az omikron variáns megjelent Magyarországon, a fertőzések nagy részét már az új variáns adja. A következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.

A kórházi kapacitások tekintetében a normál betegágyak közül 25% olyan, ahol covidos vagy covid-gyanús beteget ápolnak, 8546 szabad ágy áll rendelkezésre jelenleg. A magyar társadalom 64%-a oltott, Európában az utolsó harmad elején vagyunk ezzel a számmal. Összesen 9 292 805 vakcina van az országban, az oltási akciót meghosszabbítják.

A kormány változtat a járványügyi szabályokon is: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul és csak az fog oltottnak számítani, aki három oltást kapott vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Ehhez nem kellenek új igazolványok, QR-kóddal is ellenőrizhető lesz majd.

Változnak a karantén szabályai is az omikron miatt, a karanténkötelezettség hét napra csökken, öt nap után negatív teszttel lehet majd szabadulni. Az iskoláknál a felső tagozatnál bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó osztályokra is, az iskolatársak megbetegedése esetén 5 napra csökken a karanténkötelezettség, de csak az oltatlanok számára kötelező ez.

Gazdaság

A szerdai kormányülésen a gazdaságról is szó esett, 6,5-7 százalékos növekedést tudott a magyar gazdaság 2021-ben elérni az autóipar gyengébb teljesítménye mellett. Az energiaárak inflációs spirált eredményeztek, a magyar kormány pedig megpróbál küzdeni az áremelkedés ellen. A benzinárplafon a kormány szerint bevált, február közepén dől el, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstop esetében a bankoknak kell viselniük a veszteségeket.

A tegnapi bejelentésről is beszélt a miniszter, miszerint hat élelmiszer árát az október 15-i szinten rögzítették, ez elmondása szerint szerb minta alapján történt. Azonban Orbán Viktor tegnapi bejelentéséhez képest a csirkefarhátot is említette Gulyás Gergely, mint amelynek az árát maximálták az októberi szinten.

Gulyás szerint több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így az áfacsökkentés terén már nem volt mozgásterük. 

Választás

A kormány tárgyalt az áprlilis 3-ai népszavazás és országgyűlési választás kérdéséről is és azért örülnek annak, hogy egy nap lesznek megtartva, mert ezzel 7 milliárd forintot spórolnak a kormány számításai szerint. Gulyás ennek kapcsán köszönetet mondott Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének.

Kisebb bejelentések

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő két kisebb kérdésről is beszámolt: Szentesen leégett tavaly a városi sportcsarnok, a kormány most pénzt ad az újjáépítéshez, addig pedig más helyszínt biztosítanak a sportoláshoz. Az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pedig pénzt fognak kapni a kormánytól, hogy a költségtérítéshez biztosítva legyen számukra a megfeleő forrás.