Gyanúsan drágák az építőanyagok, a versenyhivatalnál ezért külön csoport vizsgálja az árakat

Gyanúsan drágák az építőanyagok, a versenyhivatalnál ezért külön csoport vizsgálja az árakat

A Gazdasági Versenyhivatal a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálói csoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket - írja közleményében a GVH.

Az áremelkedést az akadozó nemzetközi ellátási láncok, kereskedelempolitikai intézkedések, vámok, külföldi kitettség, kapacitáshiányok és a világjárvány okozta szállítási zavarok i okozhatják - teszik hozzá. A versenyhivatal már a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt korábban eljárást indított.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, ezért ezekről a versenyhatóság elsősorban piaci jelzésekből (informátor, kartell chat, panasz, bejelentés) vagy az együttműködés formáit (engedékenység) választó vállalkozásoktól szerez tudomást. A panaszosok és bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés különböző formái pedig jelentősen csökkenthetik az esetleges szankciók súlyát.