Gy. Németh Erzsébet úgy döntött, beül a parlamentbe

Gy. Németh Erzsébet úgy döntött, beül a parlamentbe

A fővárosi politikát országosra cseréli Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, így felveszi a parlamenti mandátumát - közölte a DK az RTL Híradóval.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy az ellenzéki politikus a törvény által biztosított 30 napon belül lemond a budapesti főpolgármester-helyettesi posztjáról.

Arról viszont pártja, a DK dönt, hogy ki kerülhet majd Gy. Németh helyére Karácsony Gergely helyetteseként.

Márki-Zay döntött: nem ül be a parlamentbe

Bár hétfőn még hezitált Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje és listavezetője, a Vásárhelyi Televíziónak már azt nyilatkozta, nem adja fel a hódmezővásárhelyi polgármesteri széket.

Az azonban továbbra is kérdéses, hogy ki kaphatja meg Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt listavezetőként szerzett parlamenti mandátumát. A hódmezővásárhelyi polgármesterséget folytató politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken arról beszélt, hogy ebben a kérdésben a hat ellenzéki párt dönt majd, de ő a parlamentből kiesett Szél Bernadettet javasolná, akárcsak Hadházy Ákos.

A vonatkozó törvény értelmében viszont több mint száz embernek kellene visszalépnie ehhez (Szél a közös lista 206. helyén szerepel), és az érintett pártok sem értenek egyet a javaslattal.