Gyerekek és nők vesztették életüket egy újabb izraeli légitámadásban

Gyerekek és nők vesztették életüket egy újabb izraeli légitámadásban

Hivatalos palesztin közlés szerint a halálos áldozatok többsége ugyanazon család tagja volt. Az izraeli hadsereg azt közölte, tudomása van a halálesetekről és vizsgálja a történteket.

Izraeli légicsapásban meghalt legkevesebb tizenhét palesztin, és tucatnyian megsebesültek szombaton a Gázai övezet középső részén lévő Zavajdában - közölte az övezet egészségügyi minisztériuma.

A halálos áldozatok többsége ugyanahhoz a családhoz tartozott, nyolc gyerek és négy nő van közöttük

- tették hozzá.

Az izraeli hadsereg közölte: tudomása van arról, hogy egy légicsapásában meghaltak ott többen, és vizsgálja az esetet.

Közben a hadsereg szóvivője az X-en arabul felszólította az övezet egyes településeinek, köztük a Zavajda melletti Megazinak a lakóit, hogy menjenek egy kijelölt védett humanitárius zónába, mert lakóhelyük környékét palesztin fegyveresek rakétaindító helyként használják, és emiatt csapást fognak mérni rájuk.

Izrael pénteken veszélyesnek minősítette át a déli Hán-Júnisz város két olyan kerületét, amelyet korábban védett övezetnek nyilvánított, és felszólította az ott magukat meghúzó civileket, hogy hagyják el a területet. Izrael szerint ugyanis ezeket a zónákat is rakétaindításra használják a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a pénteki parancs értelmében

közel 170 ezer embernek kell elhagynia menedékhelyét.

Az OCHA rámutatott arra, hogy ez az egyik legtöbb embert érintő kiürítési parancs eddig, és hogy ezáltal a védett övezetek mérete körülbelül 41 négyzetkilométerre csökken összesen, ami a Gázai övezet teljes területének 11 százaléka.

A Hamász egészségügyi minisztériuma közölte szombaton, hogy

az izraeli hadsereg tavaly október 7-e óta tartó gázai offenzívájának immár 40 047 halálos áldozata van, és 92 537-en megsebesültek.

Hozzátették, az utóbbi 48 órában 69-en vesztették életüket.

Végezetül az MTI emlékeztetett, az izraeli offenzívát a Hamász októberi terrortámadása váltotta ki.

(Címlapkép: Romok között palesztin férfiak az-Zavajdában 2024. augusztus 17-én, miután az éjjel Izrael légicsapást hajtott végre a Gázai övezet középső térségében fekvő település ellen. MTI/EPA/Mohamed Szaber)