"A gyöngyösiek nyugalmat, gazdasági fejlődést és tisztességes politikai légkört szeretnének"

Gyöngyös környékén csak Vona Gábor ütheti ki a nyeregből a Fideszt.

A kireszavazzunk.hu adatai szerint jelenleg egyedül Önnek van esélye arra, hogy két vállra fektesse a Fideszt a gyöngyösi választókerületben. Hogy látja, ez mennyire tudatosult eddig a szavazókban? Egy esetleges Hódmezővásárhely-hatás ellenére is kemény küzdelemre számít?

Már 2014-ben is jó eredményt értem el, mindössze néhány száz szavazaton múlt, hogy nem én szereztem meg az egyéni mandátumot.

"Az eltelt négy évben, úgy érzem, erősödtem a választókerületben."

Pártelnöki és miniszterelnök-jelölti teendőim mellett is sokat járok ide és sokat dolgozom ezért a térségért. Hiesz György visszalépésével és azzal, hogy a helyére egy kevésbé ismert szocialista politikus került, azt gondolom, mindenki számára nyilvánvaló,

"hogy a választókörzetben én képviselem az ellenzéket, aki pedig kormányváltást akar, annak rám kell szavaznia."

A kampány hajrájában már itt is elég kemény küzdelem zajlik, de jelenleg országosan kapom a legkeményebb támadássorozatot.

Karácsony Gergely nemrég kijelentette, hogy ő szívesen a helyén hagyná Orbán Viktort, ha ez azt jelenti, hogy Önből egy másodpercre sem lesz miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc pedig arra biztatott, hogy az emberek ne a legerősebb ellenzéki jelölteket támogassák. Ön szerint mit üzennek ezek a kijelentések a baloldali szavazóknak?

"Botka László visszalépése óta egyértelmű, hogy a baloldalon nem mindenki akar kormányt váltani, és csak a saját belső vitáikkal vannak elfoglalva."

Ezek a nyilatkozatok is arról szólnak, hogy sem önmagukban, sem a kormányváltásban nem hisznek, csak a 2018 utáni pozícióikat akarják bebiztosítani.

"A Jobbik viszont hisz a kormányváltásban, ami április 8-án megvalósulhat, mi erre koncentrálunk."

Fideszes ellenfele az utóbbi időben egyre komolyabban veszi az Ön kihívói szerepét, nemrég a Facebookon támadta Önt, amiért szóvá tette a Parád és Parádóhuta közötti útszakasz borzalmas állapotát, mondván Ön négyévente egyszer jár a megyében, akkor is csak kampányolni. Horváth Lászlónak ezek szerint nyolc év alatt, helyben sem tűnt föl, milyen borzasztó állapotban van a térség teljes infrastruktúrája?

Az elmúlt négy évben is folyamatosan jártam a választókerületet, és nem csak a kampány miatt.

"Sőt, meg merem kockáztatni, hogy többször megfordultam az ide tartozó településeken, mint ő."

Ez az említett esetből is kitűnik, hiszen itt a helyiek kifejezetten az ő segítségét kérték, amiből annyi lett, hogy néhány kivezényelt munkás szakmailag erősen kifogásolható módon maszatolt valamit, amitől a helyzet nem lett jobb. Horváth László utána azzal védekezett, hogy ez csak egy átmeneti kárenyhítés volt, ami véleményem szerint annyit is ért.

"Olvastam olyan statisztikát, mely szerint a Heves megyei utaknak mindössze 14 százaléka van kielégítő vagy jó állapotban, ezt pedig sajnos mindenki tapasztalhatja, aki itt közlekedik."

Az elmúlt négy évhez képest nem történt érdemi javulás: a másodrendű úthálózat siralmas állapotban van. Épp ezért a helyi választási programomban is kiemelt feladatként szerepel, hogy javítsuk az infrastruktúra minőségét.

Ez azért is nagyon fontos, mert a választókerület északi részében a munkahelyteremtés elengedhetetlen feltétele, hogy megoldjuk ezt a problémát.

"Hiszen mire egy potenciális befektető leér a térségbe, legalább háromszor megy el a kedve a beruházástól."

Ön korábban is hangoztatta, hogy a Mátra-vidék nem használja ki kellően azokat az adottságait, melyek fellendítenék a turizmust és javítanának az itt élők életszínvonalán. Mit kellene másképp csinálni ahhoz, hogy ez megváltozzon?

Összefogásra volna szükség. Azt látom az ország különböző pontjain, hogy azok a kis régiók tudtak sikeresek lenni valamiben, ahol az érdekelt szereplők képesek voltak közös célokat találni, azokért dolgozni.

"A Mátra turisztikai fejlesztéséhez is arra volna szükség, hogy akár az érintett települések, akár a vállalkozások, akár a politikai szereplők képesek legyenek közösen dolgozni a térségért."

Épp ezért nagyon örültem, amikor Horváth László meghirdette a Szövetség a Mátráért mozgalmat.

"Egyből fel is ajánlottam a segítségemet és a munkámat, mert kormányok jönnek-mennek, de a Mátra mindig itt van, közösen kellene tennünk érte, ám visszajelzés azóta sem érkezett."

Úgy tudom, az alakulás óta össze sem ült ez a szövetség, de remélem, hogy április 8-a után – függetlenül attól, milyen eredmény születik – erre sor kerül, és kidolgozunk egy komplex turisztikai stratégiát. A Mátrának pont azért is nagyon jók az adottságai, mert télen és nyáron is képes fogadni a különféle sportok szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat.

"Itt a turizmus minden válfajának lenne létjogosultsága, ezt pedig egy sokrétű csomagban tudná kínálni a térség, ehhez azonban mindenkinek szerepet kell vállalnia a munkában."

Ugyan csak lazán kapcsolódik a témához, de helyi szinten az utóbbi években ismét nagy hangsúlyt kapott a Szent Bertalan-templom toronysisakjának felújítása, amit Horváth László már többször is bejelentett, de még egyszer sem valósított meg. Legutóbb pedig az egyház és a képviselők anyagi hozzájárulásáért kuncsorgott, holott állítólag már uniós forrás is rendelkezésre áll a projektre. Mit árul el a fideszes politikus lobbierejéről és hozzáértéséről ez a történet?

Nem szeretem, amikor a választási kampányban teszünk nagy ígéreteket és vágunk át szalagokat. Én a ciklus közben is szeretnék ilyenekre sort keríteni, mert ez mutatja, hogy két választás között is folyik a munka.

"Az elmúlt négy évben pedig nagyon kevés valódi eredmény született mind Gyöngyösön, mind a választókerületben."

A Szent Bertalan-templom ráadásul a város jelképe, aminek felújításáért mindenféle lobbierőt mozgósítani kell, és ha ehhez én mint gyöngyösi születésű ember, hozzá tudok járulni, akkor pártpolitikai hovatartozástól függetlenül nagyon szívesen segítek.

Ha már az ígéreteknél tartunk, mi a helyzet a gyöngyösi elkerülő út kálváriájával? Lehet remélni a Fidesz-kormánytól, hogy most már tényleg elkészül?

Ez már a rendszerváltás óta minden egyes választási kampányban előkerülő ígéret, és erre is csak azt tudom mondani, mint a templom-felújításra:

"Nem a választási kampányban kell megígérni, hanem a választási ciklus során kell megvalósítani."

A választókerületben sokan panaszkodnak arra is, hogy nagyon kevés a munkalehetőség, pedig régen virágzó feldolgozóipar jellemezte a régiót. Vissza lehet hozni valamit a régi sikerekből, vagy bele kell törődni, hogy ezek az idők elmúltak?

Gyöngyös befektetővonzó képessége az elmúlt időszakban sem volt rossz – komoly multik is települtek ide, mint a Procter & Gamble vagy az Apolló gumigyár –, aminek kapcsán meg kell említenem Magda Sándor, a térség korábbi szocialista képviselőjének munkáját.

"Pártpolitikailag nem állunk közel egymáshoz, de emberileg el kell ismernem, hogy sokat tett Gyöngyösért, és valahol az ő munkáját szeretném majd folytatni."

A probléma inkább a térség kis- és közepes vállalkozásaival, a munkavállalók bérével és a munkaerőhiánnyal kapcsolatos.

A helyi kkv-k kapcsán szeretném elérni, hogy minél nagyobb hányaduk lehessen az ide települő nagybefektetők beszállítója. A nem ebben a szerepkörben mozgó vállalkozások esetében pedig állami vagy önkormányzati támogatással kell lehetőséget biztosítani a cégek fejlesztésére.

"A bérkérdésre hosszú távon a bérunió lehet válasz, de akár képviselőként, akár miniszterelnökként azon leszek, hogy a Magyarországra települt multikkal megértessem: fejleszteni kell a bérszínvonalat."

A munkaerőhiány kezeléséhez, ahhoz, hogy a környéknek és az országnak is megfelelő minőségű és képzettségű munkaerőt biztosítsunk, az oktatás lehet a kulcs. Ehhez pedig elengedhetetlen a gyöngyösi főiskola és a gyöngyösi középiskolák megerősítése, a szakképzés rendbetétele pedig országszerte fontos kihívás.

Ami a régi dicsőség helyreállítását illeti, az országos feladat: nagyon sok olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari hagyománnyal rendelkező város van, ahol erre várnak az emberek.

"Ehhez az elsőrendű feladat a piacok visszaszerzése vagy megtalálása, mert akkor tudunk egy üzemet újranyitni, ha jó áron el tudjuk adni az ott megtermelt terméket, és így jól fizetett munkaerőt tudunk alkalmazni."

Ez egy nagyon nagy feladat, viszont elkerülhetetlen, hiszen az ország adottságai erre alkalmasak, ebbe kell fektetni az energiáinkat.

"A jelenlegi miniszterelnök akkor boldog, ha az országot járva lát egy újabb stadiont, mi akkor leszünk boldogok, ha újabb élelmiszeripari üzemeket látunk."

A téma kapcsán nem kerülhető meg a Mátrai Erőmű. Köztudott, hogy a létesítmény elég sok embernek ad munkát, viszont az utóbbi időben meglehetősen érdekesen alakult a sorsa. A Jobbik milyen jövőt szán az erőműnek?

A Jobbik országos és helyi programjában is hosszú távon számolunk a Mátrai Erőművel, meg fogjuk védeni a létesítményt.

"Az, hogy az erőmű nemrég Mészáros Lőrinc tulajdonába került, kissé kényessé teszi ezt a kérdést, de ez sem lehet akadálya annak, hogy a Jobbik kormányon az ott dolgozók és családjaik érdekeit képviselje."

Április 8-a után tisztázni fogom a helyzetet a menedzsmenttel, és mindent meg fogok tenni azért – bárki tulajdona is legyen az erőmű –, hogy az ott dolgozók folytathassák a munkájukat, a létesítmény pedig a magyar energiabiztonság szerves része maradjon.

Választókerületi programjának bemutatásán csak érintőlegesen beszélt az egészségügyről. Ezzel kapcsolatban mire számíthatnak Öntől a gyöngyösiek?

A gyöngyösi kórház jelenlegi és korábbi menedzsmentjével is évek óta nagyon jó a kapcsolatom, az Országgyűlésben és azon kívül is mindig az intézmény lobbistája voltam, és az is maradok. A városi kórház szerencsére a jobb állapotúak közé tartozik mind a vezetőség, mind a dolgozók, mind az ellátottság és a felszereltség tekintetében, de természetesen itt is vannak megoldandó gondok.

"Gyöngyösön és környékén nem is a kórházra, hanem a járóbeteg-ellátásra és a házi-, illetve a gyermekorvosi ellátásra kell több energiát és pénzt fordítani."

A Jobbik országos programjában benne van, hogy a négyéves ciklus során megduplázzuk a háziorvosi praxistámogatás összegét, ugyanis egyre több a betöltetlen praxis, és egyre több az olyan idős háziorvos is, aki nem tudja kinek átadni a stafétát, ami komoly gondot jelent.

Kínzó probléma a térségben a közbiztonság hiánya, az emberek arról panaszkodnak, hogy nincs kellő számú rendőr, aki féken tartsa a bűnözőket. A néppártosodott Jobbiktól is várhatják, hogy kellő súllyal kezeli majd a kérdést?

"Természetesen, a Jobbik néppártosodása nem azt jelenti, hogy ne állnánk továbbra is a rend pártján."

Sőt, azt szeretnénk, ha az önkormányzatok szélesebb lehetőséget kapnának arra, hogy ők is tegyenek az ügy érdekében. Ezért támogatjuk az olyan, területi szinten megszerveződő önvédelmi, rendvédelmi csoportok felállítását, mint a polgárőrség, a mezőőrség vagy a településőrség, illetve a Büntető törvénykönyv bizonyos pontjait is szigorítanánk.

"Bár a kormánynak ebben korlátozottak a lehetőségei, de valahogy azt is el kell érni, hogy az igazságszolgáltatás működése hatékonyabb legyen: szülessenek ítéletek!"

Mert a legrosszabb törvény az, amit nem tartanak be. Az utóbbi években pedig az emberek igazságérzetét nagyon bántotta, hogy olyan ítéletek maradtak el, melyeket joggal várt a társadalom.

"Ráadásul mi nem statisztikailag szeretnénk javítani a közbiztonságon, ahogy az a mostani kormány tette, például a szabálysértési értékhatár 50 ezer forintra emelésével."

Mi az emberek valódi biztonságérzetét szeretnénk erősíteni. Ehhez nagyobb rendőri jelenlétre, és a rendőrség társadalmi megbecsülésének helyreállítására van szükség.

A programbemutatón külön kiemelte a drogprobléma és az ehhez társuló prevenció kérdését, ez ügyben mit várhatnak az emberek a Jobbiktól?

Nehéz kérdés, hiszen a droghasználat okozat, és nem ok, tehát nem biztos, hogy a kriminalizáció és a drogokkal vívott közvetlen háború eredményre vezet. A drogterjesztés jellemzően mindig egy lépéssel a bűnüldöző hatóságok előtt jár, de természetesen mindent meg kell tenni a visszaszorításáért.

"Viszont középtávon a megelőzés csak a társadalmi közérzet, a gazdasági helyzet és az ország állapotának javításával elképzelhető."

A pozitív jövőkép és a teremtő környezet kialakítása nagyon fontos a mostani, főleg a fiatalokat sújtó kilátástalanság ellensúlyozásához. De természetesen a szakmai preventív programokat is támogatni fogjuk.

Ha már a rendvédelemnél tartunk, a kormánykommunikációból tudjuk, hogy a Jobbikot is Soros György mozgatja, és persze Önök is lebontanák a határkerítést. Heves megye hány bevándorlóra számíthat, ha Ön lesz a körzet egyéni képviselője vagy a miniszterelnök?

"Ha a Jobbik megnyeri a választásokat, illetve én leszek a helyi képviselő, akkor az embereknek egyáltalán nem kell félniük a migrációtól."

Sem titkos, sem kötvényes migránsokat nem kívánunk Magyarországra telepíteni, ugyanis a magyar társadalom számtalanszor kinyilvánította ez ügyben az álláspontját, ami megegyezik a miénkkel. Mi nem voltunk gyarmattartó ország, nekünk nincs sem ilyen jellegű felelősségünk, sem ilyen tapasztalatunk.

"A kerítés tehát marad, mellé pedig határőrséget telepítünk, és visszautasítjuk a kvótákat – legyen az brüsszeli vagy Orbán-féle világkvóta."

Emellett elszámoltatjuk a letelepedésikötvény-üzletágat, Rogán Antal propagandaminisztériumát pedig megszüntetjük, többmilliárdos költségvetését pedig a közoktatásra fogjuk fordítani.

Akkor az itt élőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az Ön programjában szereplő bérlakásépítés a migránsok érdekeit szolgálja majd, ahogy azt a Fidesz sugalmazza?

"Az, hogy a Fidesznek mindenről a migráció jut eszébe, már túl van az aberráltság határán."

Az, hogy Orbán Viktor azzal riogatja az embereket, hogy a bevándorlók miatt nem lesz útépítés, nyugdíj, segély, kórházak, az albérletekbe pedig migránsok kerülnek, az már a monomániának, a hatalomféltésnek és a paranoiának egy igen furcsa keveréke.

Mivel nem szeretnénk bevándorlókat az országba, ezért a program pontjai is arról szólnak, amiről:

"a bérlakásépítéssel épp a külföldre kényszerülő magyar fiataloknak akarunk lakhatást biztosítani."

Ha már kivándorlás, Ön hogyan akadályozná meg, hogy még több fiatal hagyja itt Heves megyét?

Ehhez a megye és a választókerület gazdasági mutatóit kell javítani. Az én körzetemnek két nagy része van: a Mátra északi felén lévő, leszakadó, munkahelyproblémákkal küzdő térség, és van a déli rész, Gyöngyös és környéke, ahol inkább a munkaerőhiány jelent problémát.

"Azt szeretnénk, ha mindegyik régió a maga adottságainak megfelelő gazdasági fejlesztéseket valósíthatna meg."

Ehhez az országos programunk egy ciklusokon átívelő országfejlesztési térkép kidolgozását is tartalmazza, ami fölméri az adott mikrorégiók adottságait, erőforrásait, és a források elosztásánál nem azt veszi figyelembe, hogy melyik térséget milyen politikus képviseli, hanem hogy milyen fejlesztésekre van szükség az adott régióban.

Többször is próbálta vitára hívni Horváth Lászlót, mit gondol, a választásokig sor kerülhet erre?

Épp most futottunk össze a gyöngyösi tévé előtt, és a beszélgetésünkből úgy tűnt, hogy erre a vitára semmi esély.

"Ezt kifejezetten sajnálom, mert én nem egy ketrecharcra hívtam a képviselő urat, hanem a térség jövőjéről való beszélgetésre."

Aki követte például a Diákparlament által szervezett vitát, az láthatta, hogy én nem háborúzni megyek ilyenkor, alapvetően mindenkinek megadom a kellő tiszteletet és szakmai vitát folytatok. Persze, ha valaki megtámad, akkor megvédem a saját vagy a pártom igazát.

"Bőven lett volna téma, ezért is sajnálom, hogy Horváth László elmenekült a vita elől."

Választókerületi fórumain az utóbbi időben rendszeresek voltak a provokációk, az imaszőnyeget áruló kendős alakoktól Rubi Gergelyen át egészen a müezzinénekig, húsvéthétfőn pedig drónnal figyelték meg Önt és családját. Mi gerjeszti ezeket az akciókat, és mit üzen a magyar társadalomnak, hogy a legerősebb ellenzéki párt elnöke ilyen támadásoknak van kitéve?

Nem tudok a Fidesz fejével gondolkodni, nem tudom, mi ezzel a céljuk.

"A helyi fórumokon azt láthatták a tisztességes emberek, hogy néhány szerencsétlen megpróbálja megzavarni a rendezvényt, és hülyét csinál magából."

Az emberek számára jól látható volt, hogy a Jobbik előre akarja vinni az ország dolgait, a Fidesz pedig rombolni és pusztítani szeretne.

A zavarkeltés mellett az is elképzelhető, hogy megpróbáltak lélektani nyomást gyakorolni rám, hátha elveszítem a türelmemet vagy összeroppanok, de engem nem ilyen fából faragtak.

"Lassan 20 éve politizálok, hozzászoktam a nehéz helyzetekhez: ahogy annak idején Gyurcsány Ferenccel, most Orbán Viktorral szemben is fölveszem a kesztyűt."

Orbán Viktor sok mindent elért a hazai politikában, többek között neki köszönhető, hogy most már mindenki hallott Felcsútról, még ha nem is a legpozitívabb kontextusban. A gyöngyösiek számíthatnak hasonló kétes hírnévre, kisvasútra vagy a kertvégbe felhúzott focistadionra, ha április 8-ától Ön lesz Magyarország miniszterelnöke?

Megnyugtathatom az ország közvéleményét, hogy Gyöngyösnek már van egy remek kisvasútja, úgyhogy ilyen jellegű beruházásra nincs szükség, de stadiont se tervezek építeni, mivel nem is ezt várják el tőlem az itteniek.

"A gyöngyösiek nyugalmat, gazdasági fejlődést és tisztességes politikai légkört szeretnének."

Én ezekre, valamint az infrastruktúra, a turizmus fejlesztésére és a Mátrai Erőmű megmentésére fogok koncentrálni.

Természetesen mindenki elfogult a saját választókerületével és szülőföldjével kapcsolatban, ezt én sem tagadom, de a gyöngyösieknek is elmondtam már, hogy csak tisztességet és becsületet tudok nekik ígérni – ahogy az ország minden szegletének –, nem pedg speciális elbánást.

A magam képességei szerint viszont mindent meg fogok tenni, hogy fejlődjön a régió, miniszterelnökként pedig nemcsak a választókerülettel, hanem az egész országgal kapcsolatban is ugyanezt vállalom.