Gyöngyösi: A kormány valljon színt a vendégmunkások idecsábításával kapcsolatban!

Gyöngyösi: A kormány valljon színt a vendégmunkások idecsábításával kapcsolatban!

A Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője szerint óriási pálfordulást hajtott végre a migrációs politikában az Orbán-kormány.

2015-ben, a migrációs válság csúcspontján üzente meg a kormány magyarul az ide érkezőknek: "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!", és ezzel párhuzamosan egy nemzeti konzultáció is zajlott, amikor Orbán Viktor megélhetési bevándorlókról beszélt. Azóta viszont "óriási pálfordulásra" került sor

- világított rá Gyöngyösi Márton csütörtöki sajtótájékoztatóján-1d5f-422f-8229-50c6a3651dad) a Külügyminisztérium épülete előtt. A Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője pártja nevében

felszólította a kormányt, hogy valljon színt a külföldi vendégmunkások magyarországi alkalmazásával kapcsolatban.

Ugyanis rámutatott, hogy Magyarország szinte az egyetlen olyan európai ország, amely a vendégmunkásokra vonatkozó, kötelező uniós irányelveken, például a Kék kártyán kívül nem állapít meg egyéb feltételeket a harmadik országból érkező munkavállalókra.

Gyöngyösi jelezte, a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvénytervezet társadalmi vitája szerdán lezárult, azonban abban komoly hiányosságok vannak.

A Jobbik politikusa szerint Magyarország csak létszámkvótát határozott meg a vendégmunkásokra vonatkozóan, de például sem a szakmák, sem a bérezés tekintetében nem kívánja szabályozni a külföldiek munkavállalását a kormány. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, a legtöbb uniós ország ezt azért tartja fontosnak meghatározni, hogy az "olcsó munkaerő ne törje le a béreket".

Gyöngyösi leszögezte: az egyik legnagyobb probléma, hogy a magyar reálbérek "elszakadnak" a régió más országainak reálbérszintjétől, és ezt "aggasztó" tendenciának nevezte.

A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy valljon színt, miért nem él azokkal a törvények adta lehetőségekkel, amelyekkel megőrizhető a munkabér értéke és megvédhetők a magyar munkavállalók a külföldről érkező olcsó munkaerőtől.

Gyöngyösi Márton arra a kérdésre, hogy a Jobbik indít-e 2024-ben önálló főpolgármester-jelöltet, azt felelte, jó lenne, ha Budapestnek lenne egy olyan vezetője, aki a jelenlegi rezsimmel szemben egy ellenzéki bázist tudna építeni, és aki mögött a pártok Budapesten fel tudnak sorakozni. Reméli, hogy a jövő évi választásokon több jelölt lesz, és olyan főpolgármestere lesz a fővárosnak, aki kemény szembenállást tanúsít Orbán Viktor rendszerével.

Fotók: Gyöngyösi Márton (Béli Balázs/Alfahír)