Gyöngyösi elárulta, mi az a három tényező, ami befolyásolta az EP-választások eredményét

Gyöngyösi elárulta, mi az a három tényező, ami befolyásolta az EP-választások eredményét

A Jobbik-Konzervatívok elnöke a párt EP-listavezetőjével az urnazáráskor tartott sajtótájékoztatóján az Állami Számvevőszék bírságáról és a Tisza párt megjelenésének hatásairól is beszélt.

Az urnazárás pillanatában tartott sajtótájékoztatót a Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton és Róna Péter, a konzervatív párt EP-listavezetője.

Gyöngyösi kifejtette, van három olyan dolog, ami végzetesen befolyásolta az európai parlamenti választások eredményét, amit még nem ismerünk, és így a felek között egyenlőtlen feltételek mellett mehetett végbe ez a küzdelem.

Az első és talán az egyik legfontosabb tényező az Állami Számvevőszék bírsága volt, amelyet bár minden egyes 2022-es kampányban részt vett ellenzéki pártra kiszabtak egy határozatban, mégis a Jobbik-Konzervatívok volt az egyedüli párt, amelytől meg is vonták ezeket a forrásokat, vagyis mi vagyunk az egyetlen párt, amely a kampányidőszakra vonatkozóan nem kapta meg azt az állami támogatást, amelyből ezt a kampányt terveztük finanszírozni.

Hozzátette:

Ez közel 60 millió forintot jelentett a párt számára. Ez azt jelenti, hogy az óriásplakátok, a hirdetések, a tévészpotok tekintetében a Jobbik-Konzervatívok szemmel látható és kézzel fogható hátrányban volt a vetélytársaihoz képest.

A Jobbik-elnök hangsúlyozta, lelkesedéssel, talpasokkal, aktivistáknak a talpasaival nagyon nehéz kikompenzálni egy kampányban azt a különbséget, ami alapvetően a pénzről és a kampányfinanszírozásról szól.

A másik és ugyancsak hasonlóan fontos tényező az az elképesztő média ellenszél volt, amiben a Jobbiknak meg kellett mérettetnie magát a többi párttal szemben

- fogalmazott.

A magát függetlennek nevező balliberális sajtó részéről volt ez igazán szembeötlő, hiszen a kormánypárti médiától nagyjából tudhattuk, hogy mire számíthatunk. Sajnos a magát függetlennek nevező sajtóról kiderült, hogy ugyanúgy pártérdekeket szolgál, mint sok esetben a kormánymédia is

Hozzátette: Azt, hogy Róna Péter az egyik legfelkészültebb európai parlamenti párti listavezető, ehhez nem férhet kétség, mégis méltatlanul mellőzve volt a sajtó által a kampány időszakában és a listavezetői viták vonatkozásában.

Gyöngyösi Márton rámutatott:

A harmadik tényező, ami ugyancsak nehezítette a választási kampány során a Jobbiknak az eredményét és az esélyeit az az, hogy Magyar Péter megjelenésével ez a kampány ez nem egy európai parlamenti választási kampány lett, hanem mintha egy 2026-os országgyűlési választásnak lett volna az első felvonása és első epizódja, így sok mindenről volt szó, csak éppen az európai parlamenti választási programokról esett kevés szó.

Magyar Péter megjelenésével a magyar sajtóban rendre felbukkant az a hír, és azzal revolverezték a Jobbik-konzervatívokat, hogy annak a felső vezetése és sok meghatározó politikusa beállt Magyar Péter kampánya mögé és teljes infrastruktúrájával segíti a Tisza Pártnak a kampányát és azt egyenesen Gyöngyösi Márton pártelnök vezényli és irányítja - fejtette ki.

A következő időszakban én azon leszek, hogy nagyon világossá tegyem azt, hogy a Jobbik-Konzervatívok és a Tisza Párt az két teljesen külön szervezet, és semmiféle átjárás, semmiféle átfedés nincs, és ennek első jeleként sajtópert indítottam minden egyes olyan döntően kormánypárti médiával szemben, amelyik azt sugallja, hogy a Jobbik-Konzervatívok a Tisza Pártnak az esélyeit növeli és a Tisza pártnak a kampányát és a politikáját segíti és támogatja - mondta Gyöngyösi Márton.

Róna Péter kifejtette, mindenekelőtt szeretné megköszönni a Jobbik tisztségviselőinek, önkénteseinek és támogatóinak azt az elképesztő mennyiségű munkát, amit végeztek a kampány alatt, azt a rendkívüli komoly segítséget, amit nyújtottak ebben az időszakban.

"Szintén nagyon szeretném megköszönni azt a sok kedves szót, biztatást, elismerést, egyenesen szeretetet, amivel találkoztam az országszerte, az országjárás alatt, mindenkitől, fiataloktól, idősebbektől, az ország bármelyik részében én csak jóindulattal és szeretettel találkoztam, semmiféle bántódásom, semmiféle durvasággal nem kellett szembenéznem" - fogalmazott a professzor.

Én továbbra is azon leszek, hogy a Jobbik konzervatív politikai vonalát fejlesszük, és 2026-ban győzelemre vigyük. Köszönöm szépen Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbiknak és a magyar népnek azt a sok-sok szeretetet és jóindulatot, amit irányomban megnyilvánítottak

- zárta gondolatait Róna Péter.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)