Gyöngyösi: Kádár tiltakozhatott úgy Moszkvában, mint Szijjártó!

Gyöngyösi: Kádár tiltakozhatott úgy Moszkvában, mint Szijjártó!

November 4-ével összefüggésben kérdezte az N1TV Szijjártó Pétert a botrányos orosz tankönyvről, amely fasiszta lázadóknak hívja a magyar forradalmárokat. A miniszter elmondása szerint ezt négyszemközt tisztázták az orosz külügyminiszterrel. Gyöngyösi Márton szerint ez az ügy jellemzi legjobban, hogy hazánk politikai vezetői mennyire is függnek az orosz politikától.

Bizottsági meghallgatása után nyilatkozott a külgazdasági és külügyminiszter a legújabb fejleményekről azzal az üggyel kapcsolatban, hogy egy orosz tankönyvben az 1956-os forradalmárokat fasiszta lázadóknak titulálták.

„Amikor New Yorkban találkoztunk Lavrov kollégával én elmondtam neki, hogy ez a magyar történelemnek egy olyan dicsősége pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságukért, szuverenitásukért a kommunista elnyomókkal szemben egy forradalmat indítottak. Mi nem fogadunk el ezzel kapcsolatban semmiféle minősítgetést, főleg egy másik diktatúrával kapcsolatos összemosást” – jelentette ki az N1TV kérdésére válaszolva Szijjártó Péter.

Ő akkor azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban az orosz elnök erre vonatkozó nyilatkozatát vegyük mérvadónak. De nézze! Az egészen világos és biztos, hogy történelmi kérdésben sok más országgal így az oroszokkal sem fogunk egyetérteni soha! Megszállás per felszabadulás, szóval vannak itt 1956-nál régebbre visszanyúló viták. Amelyben egyetértés soha nem lesz” – tette hozzá a külügyminiszter.

Megkeresésünkre Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke kijelentette az ilyen horderejű ügyekben nem az a hivatalos eljárás, amiről Szijjártó Péter miniszter nyilatkozott.

Adott egy olyan kormányzat amely szavakban a nemzeti szuverenitás védelmére építi fel az egész működését, konfrontatív minden témában és nem rest jóval kisebb jelentőségű ügyekben is berendelni egy-egy ország nagykövetét.

„Ha tényleg komolyan venné a Fidesz-kormány a nemzeti függetlenséget, akkor az lett volna a minimum, hogy egy ilyen botrányos kijelentéssel kapcsolatban berendeli az orosz nagykövetet és tiltakozó levelet ír Lavrov, orosz külügyminiszternek. Ehhez képest Szijjártó Péter arra hivatkozik, hogy a világ másik felén egy Ensz-közgyűlés szünetében egy négyszemközti megbeszélésen ezt szóvá tette Szergej Lavrovnak. Gyáva, alárendelt szerepet betöltő országok szoktak így tiltakozni. Körülbelül Kádár János tiltakozott volna így Leonyid Brezsnyevnél Moszkvában” – jelentette ki a párt elnöke és Európai Parlamenti képviselője.

„Emlékszünk, hogy egy Svédországban megjelent dokumentumfilm miatt - amelyben az hangzott el, hogy romlott Magyarországon a demokrácia helyzete - az egész Fidesz tiltakozott, sőt közölték emiatt sem támogatják Svédország NATO csatlakozását. Ehhez képest, amikor egy orosz tankönyvben fasiszta lázadóknak titulálják az 1956-os forradalmárokat, amellyel ritkán tapasztalt mértékben sértik meg nemzeti szuverenitásunkat a kormány hivatalosan hallgat és kedvesen eldiskurál a sértegetőkkel. November 4-én a magyar forradalom leverésének emléknapján különleges jelentősséggel bírnak ezek a kijelentések, mint ahogy az a viselkedés is amelyet Orbán Viktor mutat, aki az Európai Unióval közös gondolkodás helyett inkább Kínába rohan Vlagyimir Putyin kezét rázogatni” – szögezte le Gyöngyösi Márton.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke hozzáfűzte, mondhat akármit Szijjártó Péter, az ügyben a hivatalos eljárás, amely még mindig megléphető, hogy a külgazdasági és külügyminiszter berendeli az orosz nagykövetet és tiltakozását fejezi ki az oroszok részéről jövő gyalázkodás miatt.

(Címlapkép: N1TV)