Gyöngyösi Márton Gyurcsány Ferenc kapcsán: "Nagyon remélem, hogy mindenkit meg lehet győzni"

Gyöngyösi Márton Gyurcsány Ferenc kapcsán: "Nagyon remélem, hogy mindenkit meg lehet győzni"

Interjú Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik-Konzervatívok elnökével.

A mostani helyzetben az a tragikus, hogy mintha a szabadságvágyunk illant volna el, mintha a szabadság iránti vágy és igény csak csírájában lenne meg a magyar társdalomban

- fogalmazott többek között az Alfahír élő interjújában Gyöngyösi Márton.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke szerint jelenleg nagy belenyugvással nézzük, hogy egy kormány békeidőben Magyarországot félresiklatja és megint az orosz despotizmus felé kormányozza.

"Ez nagyon komoly fejtörést okoz, hogy mi lett a nemzettel, mi lett az elképesztő bátorságával"

- folytatta a politikus, hozzátéve, hogy '56-tal nem kellene barikádokon harcolni a szovjet tankok ellen, most csak egyszerűen tudni kéne, ki kellene mondani, hol a helyünk.

A beszélgetés során szóba került a hazai ellenzék helyzete is. Gyöngyösi Márton kiemelte, a baloldalon zajlik egy dominanciaharc,

"hogy ki legyen a legnagyobb kakas szemétdombon".

De hozzátette, a baloldali pártok harcához nincs köze. Nekünk a NER az ellenfél - mondta, majd a konzervatívok missziójának nevezte, hogy jobboldali alternatívát mutassanak a Fidesszel szemben.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta, azt szeretné, hogy a pártokat hátravonják a csatározásoktól. Gyöngyösi Márton szerint a helyhatósági választások a helyben ismert, a helyi ügyekben jártas emberek küzdelméről szóljon, ne pedig a budapesti pártközpontok alkudozása legyen a szempont, a pártok pedig találják meg a lehetőséget a támogatásukra.

Példaként hozta fel, hogy a Jobbik-Konzervatívok sem bigyesztette oda a logót a jászberényi önkormányzati választáson Budai Lóránt mellé, holott a régi-új polgármester egy ízzig-vérig jobbikos párttag.

Gyöngyösi Márton leszögezte: a pártoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ki kell vonulniuk az önkormányzatokból, pártlogónak nem szabad megjelennie. A kérdésünkre elmondta,

a Jobbik-Konzervatívok logója nem fog megjelenni az önkormányzati választásokon vidéken.

A főváros viszont más tészta, szerinte Budapesten jobban belefér a pártlogók csatározása, így ettől a Jobbik sem fog elzárkózni.

Rákérdeztünk arra, hogy mit vár a Gyurcsány Ferenccel való egyeztetésről a pártlogókkal kapcsolatban.

"Nagyon remélem, hogy mindenkit meg lehet győzni, itt most mindenki vizsgázik"

- fogalmazott Gyöngyösi Márton.

A konzervatív politikus szerint vannak olyan pártok, amelyek dominálni akarnak mindent, és nagyon remélem, hogy sikerül meggyőzni mindenkit egyenként és kollektíve, és mindenki elgondolkozik azon, hogy mi az, ami a NER leváltásához hozzájárul - mondta. Szerinte a Momentum- és a DK-féle pártok azért is láthatják ezt másként, mert ők alapvetően Budapesten szeretnének mandátumokat szerezni, itt van a bázisuk. De a vidék Magyarországa nélkül nem lehet változást elérni - szögezte le.

Gyöngyösi Márton egyébként elárulta azt is, az már biztos, hogy a Jobbik-Konzervatívok külön listán önálló programmal indul az EP-választásokon, azonban a lista sorrendjéről még nincs döntés.

A teljes interjút itt tudja visszanézni: