Gyöngyösi Márton: Miért magyar érdek Svédország mielőbbi NATO-csatlakozása?

Gyöngyösi Márton: Miért magyar érdek Svédország mielőbbi NATO-csatlakozása?

Az orosz propaganda szajkózása, Moszkva érdekeinek bárminemű, akárcsak áttételes támogatása, de még a passzivitás is, hazánk érdekeinek elárulása, történelmi tévedés, sőt bűn - véli a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

Miközben a Fidesz részéről épkézláb magyarázat még nem hangzott el a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának halogatása kapcsán, a ratifikálást sürgetők érvei is hiányosak - írja Facebook posztjában a konzervatív párt EP-képviselője.

Gyöngyösi úgy látja, Magyarország biztonságát 1999 óta a NATO garantálja, épp az első Orbán-kormány hivatala idején lettünk tagjai a világ legerősebb katonai szövetségnek, és érdekünk, hogy egy erős, katonailag is felkészült, ütőképes Svédországgal bővüljön a közösség.

Kifejtette, ha már ráadásul épp az első Orbán-kormány döntésének köszönhetően a magyar légierőt svéd Gripen vadászgépekre alapoztuk, érdekünk, hogy a szervizelést, karbantartást, kiképzést, logisztikát biztosító Svédország a szövetségünk tagja legyen.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke szerint ugyanakkor a legfontosabb érv a NATO bővítése és megerősítése mellett szinte soha nem hangzik el, pedig magyar szempontból ez elsődleges.

2021 december 15-én, vagyis két hónappal az Ukrajna ellen megindított katonai agresszió előtt, Oroszország egy hivatalosan nyilvánosságra hozott okmányban világossá tette, hogy a volt szovjet térségen kívül a volt szocialista országokra is érdekszférájaként tekint. Vagyis ezzel Moszkva újjáélesztette a Brezsnyev-doktrínát, pár héttel később pedig azt is világossá tette, hogy fegyverrel is kész érvényt szerezni az elképzeléseinek

- fogalmaz bejegyzésében.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta,

"mivel hazánk az új orosz külpolitikai és katonai doktrína értelmében Oroszország célpontja, ezért a védelmi szövetségünk, a NATO megerősítése elsődleges magyar érdek".

Az orosz propaganda szajkózása, Moszkva érdekeinek bárminemű, akárcsak áttételes támogatása, de még a passzivitás is, hazánk érdekeinek elárulása, történelmi tévedés, sőt bűn - zárja sorait az ellenzéki pártvezér.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)