Gyöngyösi Márton: "Oroszországban parancsra nőket erőszakolni, gyerekeket fejbelőni, rabolni és fosztogatni a hazafiasság csúcsa"

Gyöngyösi Márton: "Oroszországban parancsra nőket erőszakolni, gyerekeket fejbelőni, rabolni és fosztogatni a hazafiasság csúcsa"
"Konzervatívnak lenni azt jelenti, hogy az ember kritikusan tekint a világra, és az eseményeket megpróbálja a józan ész logikája alapján értelmezni. Ugyanakkor meglep, amikor magukat konzervatívnak beállító emberek azzal próbálják az orosz hadsereg által elkövetett bestiális háborús bűncselekményeket igazolni, hogy az Egyesült Államok is indított igazságtalan háborúkat"

- így kezdi Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője az Indexen megjelent véleménycikkét.

A politikus ezután kitér arra, hogy amíg az Egyesült Államokban később a hatóságok és a társadalom is felelősségre vonta azokat, akik egy háború során bűncselekményeket követtek el, addig Oroszországban ez még az utóbbi időben sem történt meg.

"Oroszországban semmilyen háborúnak és semmilyen bűntettnek nem lett soha felelőse. Sőt!"

- szögezte le Gyöngyösi Márton.

Ezután így ír a konzervatív politikus:

"Moszkva a nyilvánvaló tények ellenére is tagadja, hogy több ezer lengyel tisztet mészároltak le Katyńban. Oroszországban törvény tiltja, hogy bárki a II. világháború során Közép-Európán öldökölve, erőszakolva és fosztogatva végigvonuló Vörös Hadsereg barbárságairól beszéljen. Ellenkezőleg: tetteiket dicsőíteni köteles minden orosz ember. A mostani ukrajnai háború során elkövetett tömeges orosz bűncselekményeket sem az orosz média tárja elénk, hanem szökött vagy elfogott katonáktól és lehallgatott beszélgetésekből tudjuk meg. A nyugati világ csak ezért tudja, hogy Oroszország kemény bűnözőket vezényel a frontra, ahol azzal a paranccsal küldik őket csatába, hogy pusztítsanak el mindent és mindenkit. Mindeközben Moszkva a háború tényét sem hajlandó elismerni. A bűnösöket hősként ünneplik, brutalitásukat pedig példaként mutatják be.

Amerika nem ártatlan, de tanul a hibáiból, és betartatja törvényeit, ha túlkapás történik. Oroszországban a brutalitás nem túlkapás, hanem a rendszer része évszázadok óta. Amerikában igazságtalan háborút vívni, háborús bűncselekményt elkövetni szégyen, amit a társadalom megvetése és a törvény szankciója sújt.

Oroszországban parancsra nőket erőszakolni, gyerekeket fejbelőni, rabolni és fosztogatni a hazafiasság csúcsa, amit az orosz vezetők példaként állítanak a társadalom elé.

Ez a különbség a két rendszer között, és ezért nem állhat ma jóérzésű konzervatív ember máshová, mint a Nyugat pártjára. Aki nem hiszi, kérdezze meg a nagyszüleit, kit vártak 1944–45-ben. Oroszokat vagy amerikaiakat?"

(Címlapkép: Az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült Sunrise Park Hotel romjai a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. május 5-én. - MTI/AP/Andrijenko Andrij)