Gyöngyösi Márton szóbeli jegyzéket és levelet adott át Szijjártó Péternek

Gyöngyösi Márton szóbeli jegyzéket és levelet adott át Szijjártó Péternek

Oroszország két olyan megállapodás-tervezetet hozott nyilvánosságra, melyekkel Magyarország nemzeti szuverenitása még soha ennyire nem sérült, és erre másfél éve nem reagál az Orbán-kormány a Jobbik elnöke szerint, aki ezért személyesen sétált be a külügyminisztériumba.

Segítünk a kormánynak tiltakozni a magyar szuverenitást megsértő orosz diktátumok ellen – ezzel a címmel tartott pénteken sajtótájékoztatót Gyöngyösi Márton. A Jobbik-Konzervatívok elnöke emlékeztetett, még 2021. december 17-én az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozott két dokumentumot. Az egyik egy az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország, a másik pedig egy a NATO és Oroszország között kötendő szerződésre vonatkozó orosz javaslatot tartalmaz. Ezeket két nappal korábban küldte el az orosz fél az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, biztonsági garanciákat követelve tőlük, ez azonban durván megsérti hazánk szuverenitását – mutatott rá Gyöngyösi.

A jobbikos EP-képviselő ismertette: Oroszország a tervezetekben nyíltan leírta, a célja az, hogy Magyarország, és a kelet-közép-európai térség többi NATO-tagállamának a szervezetben vállalt tagságát kiüresítse olyan rendelkezések által, amelyek ellehetetlenítenék hazánk és más NATO-tagállamok katonai együttműködését a szervezetben. A Magyarországnak szuverén államként tett nemzetközi jogi vállalásait ráadásul az orosz fél által Washington felé tett javaslat a magyar kormány bevonásának teljes mellőzésével korlátozná.

Ez a két megállapodás-tervezet súlyosan sérti Magyarország szuverenitását

– húzta alá Gyöngyösi.

Figyelmeztetett, ezzel az egyezkedéssel rossz történelmi időket idéznek fel. Úgy látja, újraélesztik tehát a szovjet Brezsnyev-doktrínát, a világ blokkokra osztását, amely révén Magyarország ismét orosz érdekszférába kerülhetne.

"Ez Vlagyimir Putyin terve"

– jelentette ki a konzervatív politikus.

Egy ilyen megállapodás-tervezetre nem reagálni szerinte a magyar kormány részéről több, mint furcsa, miközben mindenféle egyéb ügyekben azonnal berendelik az adott ország nagykövetét. Hangsúlyozta:

"Magyarország nemzeti szuverenitása még soha ennyire nem sérült, mint az orosz, putyini terv által."

Mindez szerinte az orosz-ukrán háború kirobbantása tükrében teljesen más értelmet nyer, mivel tavaly februrár 24. óta bebizonyosodott, Moszkva fegyverrel is kész érvényt szerezni akaratának.

Gyöngyösi úgy tartja, ennek fényében nem csupán Ukrajna áll Putyin útjában, hanem azon kelet-közép-európai országok, amelyek volt szocialista államok, és amelyek már az EU-nak és a NATO-nak a tagjai.

"Azt követeljük Szijjártó Pétertől, hogy ha már erre közel másfél éven keresztül nem került sor, legalább most tiltakozzon ellene határozottan!"

– emelte ki Gyöngyösi Márton, megjegyezve: az a fajta kormányzati attitűd, melynek keretében Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a fideszes, kormánypárti politikusok folyamatosan Oroszország narratíváját visszhangozzák, ez árt a hazánknak, ez a magyar nemzeti szuverenitást durván sérti, különösen ezen dokumentumok tükrében.

Épp ezért ma arra szólítjuk fel a magyar külügyminisztert, hogy demarsban tiltakozzon, szóbeli jegyzék formájában fogalmazza meg az észrevételeit, a kritikáját Oroszországgal szemben, és követelje ezen megállapodások visszavonását orosz részről!

– fogalmazott a Jobbik vezetője, aki ezután elmondta, hogy egy levelet készül átadni Szijjártó Péternek.

Felidézte, a külügy szóvivője nemrégiben azt nyilatkozta, aki a magyar nemzeti érdekeket szolgálja, az előtt mindig nyitva a külügyminisztérium kapuja. Hozzáfűzte, ezért most szeretne besétálni a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapuján, és az említett levelet letenni a tárcavezető asztalára, egy szóbeli jegyzék tervezetének kíséretében. Az átadás után Szijjártó Péternek semmi más dolga nincs, mint aláírni és elküldeni az Orosz Föderáció nagykövetségére, lehetőleg még a mai napon – zárta szavait Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép, fotók: Gyöngyösi Márton sajtótájékoztatója, ezután szóbeli jegyzéket és levelet ad át Szijjártó Péternek a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Béli Balázs/Alfahír)