Gyöngyösi Márton levélben kéri Orbán Viktort, hívjon össze egy egyeztetést a pártokkal a békéről

Gyöngyösi Márton levélben kéri Orbán Viktort, hívjon össze egy egyeztetést a pártokkal a békéről

A Jobbik-Konzervatívok elnöke szerint a háború kapcsán nemzeti egységre lenne szükség.

Minden jel szerint ez nem egy regionális háború, a civilizációnk ellen indított háborút Oroszország

- jelentette ki Gyöngyösi Márton. A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy a magyar parlament épp a kormánypárti békeindítványról vitatkozott. 

A politikus egyébként felidézte, az orosz külügyminisztérium már 2021 decemberében arra tett javaslatot, hogy nemcsak a posztszovjet, hanem a posztszocialista övezetet is uralma alá vonná. Az orosz birodalom terjeszkedésének mi magunk is a célpontjai vagyunk - szögezte le. 

Gyöngyösi Márton szerint pont emiatt lenne szükség a háború kapcsán nemzeti egységre,

amelynek aztán súlya is van a világban. Emlékeztetett, a parlamenti vita megmutatta, az a békejavaslat, ami a parlament előtt van, csak a kormánypártok álláspontját képviseli. 

A nemzeti egység megteremtése érdekében Gyöngyösi Márton levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy hívja össze a parlamenti pártokat, akár a Magyar Állandó Értekezletet, ugyanis ez a háború a következő évtizedekben meg fogja határozni hazánk NATO-val, EU-val, és a szomszédos országokkal való viszonyát is, különösképpen a határon túli magyarság szempontjából. 

Meg kell teremteni ezt a nemzeti egységet, és legalább megpróbálni felülemelkedni a pártpolitikán

- magyarázta a konzervatív politikus, hozzátéve: ennek lehet a kezdeményezője Orbán Viktor. 

Kíváncsian várja a miniszterelnök válaszát - fűzte hozzá. 

Kérdésre válaszolva elmondta, azért is szükség lenne az Orbán Viktor által összehívott nemzeti egyeztetésre, mert a pártok még abban sem tudtak megállapodni, mit neveznek békének. Nagyon sokféle béke van, amit a kormánypártok beterjesztettek, az november 4., az a bitófák békéje, a Jobbik viszont igazságos békét akar, ahogy azt a Vatikán is, és aminek feltétele, hogy Oroszország kivonuljon Ukrajna területéről. 

Az Alfahír kérdésére Gyöngyösi Márton elismerte, az Európai Parlamentben mindent figyelemmel kísérnek, ami hazánkkal és a háborúval kapcsolatos, mert az Orbán-kormányra egy az orosz politikát képviselő trójai falóként tekintenek. Bár a határozatot még Brüsszelben nem ismerik, de túl sok meglepetés nem érte őket - utalt az EP és az Orbán-kormány közti vitára. 

Levél Orbán Viktornak

Gyöngyösi Márton levelében arra kérte Orbán Viktort, hogy mielőtt az Országgyűlés az orosz-ukrán háborúról határozatot fogad el, annak megírásába valamennyi országgyűlési pártot, sőt a magyarországi és határon túli civil szervezeteket és magyar pártokat is vonja be, hogy egy olyan dokumentum születhessen, amely valóban a magyar nemzet minden tagjára nézve reprezentatív, és az emberek valós véleményét és vágyát tükrözi.

"Dacára a köztünk lévő számos véleménykülönbségnek, felelős hazafiként úgy érzem, hogy ebben nekem is, a Magyar Országgyűlés egyik pártjának elnökeként, kötelességem az Ön segítségére lenni, mert ez mindannyiunk - szeretett hazánk és magyar nemzetünk - közös érdeke. Ezért ezúton is felajánlom személyes támogatásomat a tárgyalások megszervezésében, illetve a szöveg megalkotásában, amely együttműködés pontos egyeztetésére egy személyes találkozót tartanék a legmegfelelőbbnek"

- írta a Jobbik-Konzervatívok elnöke.