Gyöngyösi a politikai közbeszéd aljasodásáról

Vajon megállunk a szóbeli fenyegetésnél, vagy újra előjön a kommunisták módszere?

Facebook-bejegyzésben elemzi Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője és elnökhelyettese az utóbbi időben egyre jobban durvuló hazai közbeszédet. A politikus felidézi:

már nem egy-egy marginális kijelentésről vagy elszólásról, szerencsétlenül megfogalmazott mondatról van szó, hanem egy folyamatról, melynek a vége beláthatatlan.

Emlékeztet Orbán Viktor tavaly március 15-i beszédére, ahol „erkölcsi, politikai és jogi elégtétellel” nyíltan megfenyegette a vele egyet nem értőket.

Itt arról van szó, hogy maga a kormánypárt és annak vezetői azok, akik semmibe sem nézik az ország azon felét, aki nem rájuk szavazott. Kormányzati fölényük tudatában szégyenérzet nélkül fenyegetik és alázzák őket, valamint éreztetik velük minden lehetséges fórumon, hogy mennyire nem tartják őket semmire – írja a jobbikos politikus.

Gyöngyösi felteszi a kérdést: vajon mi következik?

Magyarországon végleg meghonosodik az alpári közbeszéd, a problémamegoldást pedig felváltja az anyázás?

Vagy pedig

egyesek elkezdik az eleinte csak szóbeli fenyegetéseket komolyan venni?

Emlékeztet: Lengyelországban már megkéseltek egy elismert polgármestert az eldurvuló közbeszéd következtében, illetve egyes, a Fideszhez kötődő, alvilághoz közeli figurák a Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagjait fenyegették az interneten.

Gyöngyösi arra figyelmeztet, hogy a második világháború után a kommunisták először a pártrendszert kezdték fölszámolni, aztán már a politikusokat is elvitték, majd a hangadókat, később pedig bárkit, aki nem illett bele a képbe. Felidézi az ÁVO jelmondatát: „Ne csak őrizd, gyűlöld!”

Orbán és barátai jelenleg a gyűlölettel játszanak. Aki nincs velük, az számukra elpusztítandó

– folytatja, majd felhívja a figyelmet, a májusi EP-választáson „még meg lehet fordulni és Magyarországot újra egy kiszámítható, biztonságos országgá lehet tenni Európában”.