Gyöngyösi Márton a Nemzeti Válságtanács összehívására szólította fel Novák Katalint

Gyöngyösi Márton a Nemzeti Válságtanács összehívására szólította fel Novák Katalint

Magyarország válságban van, a forint árfolyama bezuhant, az infláció elszabadult, és az Orbán-kormány politikája miatt az EU-tól nem tudjuk lehívni az uniós forrásokat, az ország halad egy régóta nem látott recesszió felé – Gyöngyösi Márton csütörtöki sajtótájékoztatóján ezzel indokolta, miért lett volna fontos, ha létrejön a múlt héten meghirdetett összparlamenti tanácskozás, azonban erre nem került sor, mert a kormánypártok nem voltak hajlandóak a többi parlamenti frakcióval közösen dolgozni a megoldáson.

„A kormány látványosan szenved és a vergődik"

- rögzítette a Jobbik elnöke azzal kapcsolatban, hogy a kata módosításával, illetve a rezsicsökkentés harcának a felmondásával két nap alatt két olyan intézkedést hozott meg a kabinet, ami magyar családok százezreit sodorta nehéz helyzetbe.

Gyöngyösi Márton szerint ebben a helyzetben a bizalmat kellene helyreállítania a kormánynak, hiszen a kormányfőbe vetett hit mind nemzetközi szinten, mind pedig hazánkban megroppant.

A bizalmat a kormány kétféleképpen tudná helyre állítani:

  • ha lemond (a jobbikos EP-képviselő szerint ez lenne a leghatásosabb lépés);
  • vagy pedig újra tervez.

Ebben az újratervezésben, a közös válságkezelésben segített volna a Jobbik az összparlamenti tanácskozással, de ezt a megbeszélést tegnap le kellett mondania Gyöngyösi Mártonnak, mert a kormánypártok részéről egy közös levélben, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó Lajos (KDNP) blöffnek nevezték az egészet. A kormánypárti frakcióvezetők szerint nincs válság, a kormány még egy ilyen helyzetben sem hajlandó a párbeszédre az ellenzékkel – tette hozzá Gyöngyösi Márton, ami hozzáállás szerinte az európai kultúrkörtől és civilizációtól is idegen.

A kormánypártok pökhendisége ellenére a Jobbik megteremtené a nemzeti egységet, ezért Gyöngyösi Márton pártelnök a mai napon Novák Katalin köztársasági elnökasszonyt arra kéri levélben, hogy bizonyítsa be, valóban nemcsak egy pártnak a delegáltja. Teremtse meg ebben a nagyon súlyos helyzetben a nemzeti egységet, és hívja össze a Nemzeti Válságtanácsot, azzal a céllal, hogy a kormánypártok és ellenzék, valamint szakszervezetek, illetve a vállalkozók képviselői közös asztalnál keressenek együtt megoldást erre a válságra – hangsúlyozta.

Gyöngyösi Márton kérdésünkre elárulta, már a mai egyeztetésre egy konkrét jobbikos gazdasági javaslatcsomaggal érkezett volna, amelyet viszont így a Nemzeti Válságtanács előtt fog bemutatni, hiszen amíg nincs a kormányoldal részéről fogadókészség, nincs értelme azzal előállni.

Az Alfahír arra is kíváncsi volt, hogy látják Brüsszelből/Strasbourgból az Orbán-kormány elmúlt kétnapos megszorításait. Az EP-képviselő szerint az EU különböző szintjein Magyarországot nagyon nagy figyelem övezi, kifejezetten a válságkezelése okán, a források lehívása kapcsán. A fő kérdés, hogy év vége előtt le tudja-e hívni a forrásokat hazánk, az Orbán-kormány be tudja-e mutatni az ehhez szükséges jogállamisági garanciákat. Ha ez nem sikerül, Magyarország nagyon súlyos bajba kerülhet – figyelmeztetett a politikus.