Gyöngyösi Márton: 9000 milliárd forint sorsa múlik az Integritás Hatóság munkáján

Gyöngyösi Márton: 9000 milliárd forint sorsa múlik az Integritás Hatóság munkáján

Sajtótájékoztatót tartott szombat reggel az Integritás Hatóság bejegyzett székháza előtt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője, illetve Schwarcz-Kiefer Patrik, a Régiók Bizottságának jobbikos tagja, Baranya megyei önkormányzati képviselő. Az eseményen segítséget ajánlottak a kormány új, korrupció elleni hatóságának.

Gyöngyösi arról beszélt, hogy bármennyire furcsa, az Integritás Hatóság a mai napon kezdi meg a munkáját és működését, a november 19-i dátumot Navracsics Tibor többször is megerősítette. A kormány új, korrupció elleni hatósága azzal a céllal lett létrehozva, hogy a korrupciót felszámolja Magyarországon.

A Jobbik elnöke felidézte, hogy a magyar kormány tizenhét vállalást tett az Európai Bizottságnak azért, hogy hazánk végre hozzájuthasson a háromezer milliárd forintnyi kohéziós támogatáshoz, és ez megnyissa az utat a gazdaságfejlesztési tervből lehívható hatezer milliárd forinthoz, amelynek egy része hitel, a másik pedig vissza nem térítendő támogatás.

Az Integritás Hatóság munkájának hatékonyságán tehát 9000 milliárd forint sorsa múlik 

- hívta fel a figyelmet a konzervatív párt vezetője, hozzátéve, hogy a háromezer milliárd forintnyi kohéziós pénz azonnali hatállyal lehívható lenne, hogyha a magyar kormány és Navracsics Tibor be tudná azt bizonyítani az Európai Uniónak, hogy itthon a korrupciót üldözik és a NER korrupcióját is felderítik.

gyöngyösi Márton elmondta, már az első hivatali napján segíteni akarják az Integritás Hatóságot.

Magyar állampolgárként és ellenzéki politikusként is érdekeltek abban, hogy Magyarország minél előbb hozzájusson a szóban forgó európai uniós forrásokhoz, hiszen "nem kevesebb a tét, mint az, hogy Magyarország a fizetőképességét fenn tudja-e tartani"

- jelentette ki a pártelnök.

Gyöngyösi Márton az idén év elején a Civitas Intézet és a Transparency International Magyarország által kiadott korrupciós Fekete Könyv II című kötetről is beszélt, amelyben sok esettanulmányon keresztül bemutatták, hogy itthon szisztematikus és rendszerszintű a korrupció.

Mint mondta, sok olyan korrupciós ügyről tudnak, amely EU-s támogatást érint.

Ezeken keresztül be lehet mutatni, hogy az Integritás Hatóság "nem egy sóhivatal", hanem valóban teszi a dolgát

- vélekedett.

A szervezet első munkanapjára máris hoztak egy ügyet Baranya megyéből - közölte a pártelnök.

Schwarcz-Kiefer Patrik, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagja, Baranya megyei önkormányzati képviselő az esetet ismertetve azt mondta, hogy Mohács fideszes polgármesterének, Pávkovics Gábornak a családjához több mint 1 milliárd forintnyi európai uniós forrás érkezett. Ennek célja az volt, hogy egy közeli faluban, Geresdlakon baromfitelepet fejlesszenek.

Kezében egy 180 oldalas dokumentummal az ügyről Schwarcz-Kiefer úgy fogalmazott: további kérdéseket vet fel, hogy Pávkovics Gábornak hivatalosan nincsen köze a létesítményhez, a Baranya Megyei Önkormányzat egyik ülésén mégis úgy beszélt a telepről, mint hogyha az a sajátja volna.

Fennáll a komoly gyanú, hogy mindezeken túl csalás is történt: kettéosztották a baromfitelepet, hogy kétszer annyi európai uniós forrást tudjanak rá lehívni

- mondta a jobbikos politikus.

Schwarcz-Kiefer Patrik megjegyezte, hogy be akartak jutni az Integritás Hatóság XI. kerületi, Bartók Béla úton lévő bejegyzett székházába, de nem tudtak.