Válságkezelés: Gyöngyösi Márton tárgyalóasztalhoz hívja a kormánypártokat és az ellenzéket

Válságkezelés: Gyöngyösi Márton tárgyalóasztalhoz hívja a kormánypártokat és az ellenzéket

Évtizedek óta nem látott gazdasági válság fenyeget, a kormánynak pedig semmiféle válasza nincs a kialakult helyzetre. A forint jelenleg a világ legrosszabbul teljesítő valutája, még az argentin peso és a török líra is jobb helyzetben van – erről Gyöngyösi Márton beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik elnöke emlékeztetett: míg a kormány szerint a forintgyengülés oka az Ukrajnában zajló háború, valójában a forint még az ukrán hrivnyánál is rosszabb teljesítményt nyújt.

Gyöngyösi Márton kijelentette: a forint gyengülésének oka az Orbán-kormánnyal és a kabinet gazdasági-pénzügyi vezetőivel szemben érzett bizalmatlanság, amit jól jellemez, hogy akárhányszor megszólal Matolcsy György jegybankelnök vagy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a forint zuhanórepülésbe kezd.

„Ha egy spekuláns sok pénzre akar szert tenni, semmi más dolga nincs, mint megtudni Matolcsy Györgynek vagy Nagy Mártonnak a programját, hogy mikor fognak felszólalni, és előtte shortolnia kell a forintot”

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az EP-képviselő pártelnök bírálta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai mélyponton vannak, ami miatt egy spekuláció ellen kevésbé tud védekezni. A tartalékok növeléséhez azonban ki kellene egyezni az Európai Unióval, hogy lehívhatóak legyenek a visszatartott források – mutatott rá.

Az inflációval kapcsolatban elmondta: noha a kormány tagadja az inflációs veszélyt, valójában a KSH adataiból látható, hogy 11,7 százalékos az infláció, az élelmiszerek pedig 22 százalék felett drágultak.

Gyöngyösi szerint nem igaz, hogy recesszió lenne a gazdaságban, mert még tart a gazdasági növekedés és továbbra is munkaerőhiány van az országban; recesszió valójában majd akkor lesz, ha az inflációval és az árfolyamzuhanással nem foglalkozik időben a kormány – magyarázta.

„Ez a tragédia, ami felé halad a magyar gazdaság, az unortodox gazdaságpolitika csődje. A kormány nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy milyen válság felé haladunk, és ennek mi az oka.”

Gyöngyösi Márton kijelentette: bár kétharmados felhatalmazás birtokában minden felelősség a kormányt terheli, felelős ellenzéki pártként a Jobbik a parlament minden pártját összehívja jövő hét csütörtökön 11 órára egy közös tanácskozásra.

Mint fogalmazott: „tegyük félre a jelenlegi vitáinkat, és keressünk közösen megoldást a jelenlegi gazdasági válságra és a válsági fenyegetésre. Egy normális parlamentáris demokráciában a parlamentnek az az egyik legfőbb feladata, hogy ellenőrizze, és ha kell, konstruktívan kritizálja a kormányt. De az is a felelőssége, hogy javaslatokat tegyen a kormány elé, hogy ha az nem képes egy ilyen válság küszöbén megoldásokat találni”.

Hozzátette: olyan megoldási javaslatokat igyekeznek tenni, amiket a kormány is fontolóra tud venni és amelyekkel együtt, még a költségvetés elfogadása előtt stabilizálni tudják az ország gazdaságát.

A Jobbik elnöke újságírói kérdésre közölte: még a mai nap folyamán megkapják a kormánypárti és ellenzéki frakcióvezetők az erről szóló meghívót. Mint megjegyezte, a Jobbik meghallgatja minden fél javaslatait, egyben maga is bemutatja válságkezelő programját. Gyöngyösi Márton ennek részleteit a tárgyalások előtt nem kívánta felfedni, az Alfahír kérdésére azonban megerősítette, hogy a párt továbbra is ragaszkodik az alapvető élelmiszerek áfatartalmának nullára csökkentéséhez.

Egy olyan időszakban, amikor az infláció elszabadul, és amikor 22 százalékos az élelmiszerárak inflációja, még fontosabbá válik az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentése – jelentette ki.