Völner–Schadl-ügy: Gyöngyösi Márton Orbán Viktortól és Polt Pétertől vár tisztázó nyilatkozatot

Völner–Schadl-ügy: Gyöngyösi Márton Orbán Viktortól és Polt Pétertől vár tisztázó nyilatkozatot

A Jobbik elnöke és EP-képviselője a végrehajtói kamara elnöke és az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára közötti, kiszivárgott telefonbeszélgetés során elhangzottak miatt Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész tisztázó megnyilatkozását kérte.

Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész tisztázó megnyilatkozását kérte szombati sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője a végrehajtói kamara elnöke, Schadl György és az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, korábbi második embere, Völner Pál közötti, kiszivárgott telefonbeszélgetés során elhangzottak miatt. A budapesti Hősök terén lezajló tájékoztatón kijelentette:

Az Orbán-kormány 13. évében szinte nem telik el úgy nap, hogy ne látnának olyan hírek napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy ez a kormányzat egy harmadik világbeli félfeudális diktatúra irányába, és nem pedig az európai civilizáció irányába kormányozza ezt az országot.

Gyöngyösi elfogadhatatlannak tartja, egyben a nyugati civilizációban páratlan botrány, hogy a tárca volt politikai államtitkára egy választási kampány idején politikai ellenfeléről, a jobbikos Nunkovics Tiborról kér információkat, lejárató anyagokat.

Az ellenzéki pártvezető hangsúlyozta:

ez hivatali visszaélés, törvénysértés és bűncselekmény akkor is, ha az érintett képviselőjelöltről, jelenleg a Jobbik pártigazgatójáról nem sikerült találnia a bukott fideszes államtitkárnak terhelő adatokat.

Ez körülbelül olyan botrány, mintha kiderülne, hogy a kábítószerellenes ügyosztály vezetője a kábítószer-maffia feje – érzékeltette a párhuzamot, leszögezve, hogy ennek következménye kell, hogy legyen.

Emlékeztetett, egykor Wekerle Sándor vagy Deák Ferenc állt a magyar igazságügy élén, ma pedig olyanok, akik garázsokban veszik át a kenőpénzt.

Gyöngyösi Márton arról is beszélt: Orbán Viktorral egyeztetést kezdeményez, és a kormányfőnek arról kellene nyilatkoznia, milyen garanciákat tud nyújtani arra, hogy az igazságügyi tárca a jövőben átláthatóan működik. Ahogy arra is kíváncsi:

Mikor fog megszabadulni Varga Judittól, azaz attól a kormánytagtól, akinek minisztersége idején az ügy történt, illetve milyen változásokat kíván a kormányzásban és a kormányban végrehajtani annak érdekében, hogy Magyarország egy európai ország legyen, ne pedig egyfajta banánköztársaság. 

Polt Péter legfőbb ügyésznek pedig arról kellene nyilatkoznia, hogy ennek az ügynek ténylegesen "utána akar-e járni" – húzta alá a konzervatív párt elnöke.