Magyarország elszigetelődhet az európai politikában

Magyarország elszigetelődhet az európai politikában

Hétfőn jelezte a magyar és a lengyel kormányfő, hogy meg fogja vétózni az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A kormány akkor azzal érvelt, hogy nincsenek megfelelő kritériumok arra vonatkozóan, hogy mit is ért az Európai Unió jogállamiság alatt.

Szerda délutánra azonban nagyot fordult a kormányzat kommunikációja, ugyanis Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már azt állította, hogy a kormány azért vétózott, mert Brüsszel bevándorlókat akar betelepíteni az országba. Kedves olvasó, nem 2015-öt írunk, de a nóta még mindig ugyanaz: 

Soros, Brüsszel, Migráns. 

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón már továbbment és arról beszélt, hogy "a magyar kormány értelmezése szerint Brüsszel azt tekinti mintaállamnak, aki beengedi a bevándorlókat" 

A valóságban természetesen szó sem esett arról, hogy Brüsszel bevándorlókat erőltetne Magyarországra jogállamiság címszó alatt (nem is lehetne - szerk.). Bár valóban kevés konkrétum hangzott el, két dolog egészen biztosan szóba került, amely miatt több tagállam is szeretett volna garanciákat kapni a költségvetés megszavazása érdekében. 

  • Legyenek átláthatóbbak az uniós pénzek elköltése, illetve
  • a bírói függetlenség legyen garantálva.

Bevándorlásról egy szó sem esett. Ha valaki még kételkedne, még a szintén vétózó lengyel kormányfő sem említette  meg egyszer sem azt, hogy Brüsszel migránsokat akarna erőltetni az országra. Nem véletlenül, hiszen nem is történt ilyesmi. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője szerint egészen elképesztő, hogy a döntés után két nappal "kap észbe" a kormány, és védekezik úgy, hogy a migrációt ismét belekeveri a napi politikába. 

"Itt most egy költségvetésről és egy helyreállítási alapról van szó, tehát nem értem, hogyan lehet ebbe belelátni a migrációt." 

- hangsúlyozta a jobboldali politikus, hozzátéve, hogy az Európai Unió, már korántsem olyan naivitással fogadja a menekültkérdést, mint 2015-ben. Sőt, az elmúlt években rengeteg olyan javaslatot elfogadtak, amelyet a Fidesz is követelt és támogatott. 

"Itt arról van szó, hogy Orbán Viktornak a kormányzása arra épül, hogy az uniós források egy része a miniszterelnök rokoni- és haveri köréhez kerüljön. Azonban a jogállamisági mechanizmus révén, átláhatóbbá válna ezeknek a pénzeknek elköltése, ez nyilvánvalóan nem érdeke a jelenlegi kormányzatnak"

- összegezte Gyöngyösi. 

Úgy véli, óriási károkat okozhat a magyar vétó, ugyanis itt a járványhelyzet révén is, a magyar családok, illetve a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb kárvallottjai ennek a felesleges politikai játszmának. Hiszen, ha továbbra sem hajlandó együttműködni a magyar kormányzat, akkor mind a családok, mind pedig a vállalkozások jelentős forrásoktól eshetnek el - mondta. 

"Az amit a magyar miniszterelnök művel, az teljesen ellentétes a nemzeti érdekekkel." 

Gyöngyösi szerint 10 év után először kellene valódi kormányzóképességet felmutatni Orbán Viktoréknak és mégsem tudják, hogyan kéne hozzányúlniuk ehhez a helyzethez. A koronavírus-járványról próbálja gumicsontokkal elterelni a figyelmet, de ezzel még nagyobb károkat okozhatnak Magyarországnak - jegyezte meg. 

A Jobbik politikusa szerint most egy hosszú játszma vette kezdetét, hiszen csak december közepén lesz az Európai Tanácsnak azon csúcsa, ahol a nemzetállamok vezetőinek ki kell mondania végszót, tehát addig még komoly tárgyalások várhatóak.

Ha a magyar miniszterelnök továbbra is ragaszkodik a vétóhoz, akkor két lehetőség állhat az EU előtt:

  • vagy kapitulál a 25 tagállam Orbán Viktor és Matuesz Morawiecki előtt és feladják a jogállamiság feltételeit, amelyre azért kevés az esély, mert óriási "arcvesztés" lenne Brüsszel számára, 
  • vagy az Európai Unióban megvalósul a kétsebességes rendszer, ami az Euró és Schengen tekintetében már megvalósult, vagyis, aki jön, az jön, aki meg nem, az kimarad. Tehát, ha Magyarország nem akar hozzájárulni a helyreállítási csomaghoz, akkor nem vesz részt benne, és nem is kap belőle. 

Gyöngyösi kiemelte, hogy a költségvetést azzal is meg tudják oldani, hogyha nincs egyetértés a következő hét évre, akkor ugyanis a 2020-as költségvetés zárszámai lesznek a mérvadóak.

"Az Európai Parlament már többször is kifejezte, hogyha nincs jogállamisági feltétel és megfelelő eszközök az ún. ámokfutókkal szemben, akkor nem fogják megszavazni az új Uniós költségvetést." 

- emlékeztetett a politikus, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, mivel ebben az esetben - véleménye szerint - biztosan teljesen elszigetelődne Magyarország az európai politikában.

Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

A Financial Times vezércikke a magyar és a lengyel vétóról értekezett. A szerző szerint Brüsszelnek semmiképpen sem szabad meghátrálnia Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki zsarolása miatt, mivelhogy a nyáron kialkudott helyreállítási csomag életbevágó lehet Európa számára. A lap emlékeztet, hogy még soha nem fordult elő az, hogy egy ennyire kardinális kérdésben hátráltatták volna az uniós munkáját.